Opinió

Entorns professionals que obren oportunitats

Marianella Pereira, responsable Global de Processos de Negoci i Cambra Bussines & Working Cambra de Comerç de Terrassa

Treballar en un espai de col·laboració, en el marc d’un ecosistema empresarial, com un “coworking” o un centre de negocis, és una oportunitat única per a les empreses, les “start-ups” i les persones emprenedores.

Un entorn dinàmic i col·laboratiu ofereix una sèrie de beneficis que contribueixin a generar un creixement més ràpid i sostenible.

Quan parlem d’aquest tipus d’espais, ens referim a llocs dissenyats perquè emprenedors i emprenedores, i empresaris i empresàries, sigui quin sigui el seu model de negoci, puguin enfocar-se a desenvolupar els seus projectes i les seves idees, i enfocar-se en les seves metes empresarials en un entorn professional, motivador i inspirador.

El sector dels “coworkings” ha experimentat una evolució significativa al llarg dels anys. En els seus inicis, eren espais compartits on els treballadors i les treballadores autònomes i les petites empreses podien llogar una taula o una oficina per treballar de manera flexible i col·laborativa. Amb el temps, aquest concepte s’ha expandit i s’hi han afegit serveis i comoditats addicionals que faciliten el dia a dia i que acompanyen també en el desenvolupament de l’activitat. A més, les grans empreses també s’han sumat a aquesta tendència i utilitzen “coworkings” com a espais per a equips remots o per a projectes específics.

Treballar en un espai compartit proporciona un ambient en què les persones poden interactuar i col·laborar amb altres professionals. Aquests espais són excel·lents per establir connexions i desenvolupar relacions de treball a llarg termini. Així mateix, poden fomentar la creativitat i la innovació, ja que reuneix persones amb diferents perfils i perspectives.

Per tant, ja no només parlem d’espais físics de treball, sinó de treballar en ecosistema, en entorns que generen oportunitats de negoci a través de:

L’impuls de les col·laboracions i les aliances estratègiques, que sorgeixen amb facilitat, perquè hi ha un accés directe a una xarxa de contactes diversificada.

L’intercanvi d’experiències i connexions establertes per altres membres de l’ecosistema per obtenir suport i assessorament en el desenvolupament dels seus projectes.

La inspiració i motivació pel fet de treballar envoltat d’altres persones amb reptes i projectes, i conèixer històries d’èxits i fracassos de primera mà.

L’acompanyament amb experts professionals, així com en un entorn de continu aprenentatge.

Els recursos compartits que poden incloure aquests espais de treball, moderns i ben equipats, que redueixen els costos operatius i permeten que les empreses es concentrin en el seu projecte.

Les tendències actuals diuen que l’ús d’aquest tipus d’espais va en augment i dona resposta a diferents tipus de necessitats, a entorns de desenvolupament de projectes tecnològics, al treball híbrid, a la descentralització i flexibilitat dels llocs de treball i a la sostenibilitat i benestar dels treballadors i treballadores. Alhora, el desenvolupament i aprenentatge basat en l’intercanvi d’experiències és una de les vies més efectives per assolir els objectius empresarials.

Treballar en espais d’ecosistema empresarial com un “coworking” o un centre de negocis ofereix un entorn enriquidor, estimulant i altament col·laboratiu.

Conscients de tot això, i amb l’experiència d’acompanyament de projectes emprenedors i de creixement empresarial, hem obert la Cambra amb la creació dels espais Cambra B&W com a model d’espais ecosistema, per impulsar la interacció contínua entre professionals de cara a generar oportunitats de negoci, facilitar l’intercanvi de coneixements i inspirar l’èxit empresarial. Cambra B&W és un ecosistema actiu i vibrant, clau en el creixement i consolidació professional i empresarial.

To Top