Antonio Machado
Dijous passat, el Diari de Terrassa va publicar un article meu que deia: per què la Policia Municipal de Terrassa és tan amiga del feixisme?”
Aquesta reflexió venia determinada per un altre succés en què un ciutadà va patir un intent d’homicidi davant un energumen de Vox, que va intentar apunyalar-lo tres vegades diferents. L’actuació de la Policia Municipal va tenir conseqüències surrealistes, ja que la víctima va ser sancionada amb 2.000 euros per incitació a l’odi. L’agressor també va ser detingut.
El sindicat SPL-CME va fer públic a Twitter que prendrien accions amb una querella criminal als jutjats contra la meva persona. Mesura realment improcedent davant del debat democràtic de la societat civil. Bé, cal recordar que l’eina jurídica que utilitza la policia és la llei mordassa, creada per M. Rajoy, tota una mesura per fer callar el poble davant les reivindicacions socials.
Per la meva part, assumeixo una autocrítica per fer una expressió generalitzada a tota la Policia Municipal de Terrassa, que per part meva respecto, i els conec des de fa més de quaranta anys, fins i tot n’hi ha que són amics. Per tant, cal rectificar i dir: per què algun policia municipal de Terrassa és amic del feixisme?
Aquesta asseveració la dic amb coneixement de causa. I no es tracta d’embrutar la imatge de la policia de la nostra ciutat. Qui la deixa per terra és qui, portant aquest uniforme, actua o declara pensaments, desitjos, etc. que són propis de l’extrema dreta.
El responsable que això passi és l’alcalde de la ciutat, Jordi Ballart, com a cap suprem d’aquest col·lectiu armat.
Tots els ciutadans i ciutadanes que hem fet de funcionaris ens veiem amb l’obligació de fer nostres tots els principis que la legislació del nostre país protegeix i obliga tothom a complir-la, i la Constitució és l’ànima de tot això. I això ens fa còmplices contra l’odi, el racisme, l’homofòbia, la desprotecció del menor, la dona maltractada, i qualsevol altra qüestió reflectida a la carta magna.
La nostra actitud davant de tot això té vigència les 24 hores de cada dia, des que iniciem el nostre servei fins que ens jubilem.
Fins i tot si fora del nostre horari laboral veiem alguna acció criminal o excloent o de perill per a qualsevol ciutadà o ciutadana, estem obligats a intervenir-hi.
La Policia Municipal d’aquesta ciutat i de qualsevol altra ciutat hi és per donar servi als ciutadans i ciutadanes, i amb aquest objectiu ha d’encaminar les seves actuacions al carrer, mai amb prepotència i mal fer, sinó amb respecte i tolerància, sigui qui sigui i vingui d’on vingui.
Les formes que s’utilitzen en el que és concret s’han de polir, quan no s’ajusten al respecte amb el dels altres. Tinc 70 anys i les he vist de tots els colors, i els que em coneixen ho saben.
Arran de la notícia de la querella criminal cap a la meva persona per part del sindicat SPL-CME de la Policia Municipal, ha generat que una quantitat de ciutadanes i ciutadans m’hagin comunicat la seva solidaritat i ajut, coneguts i no coneguts. Ha estat immensa. Agraeixo moltíssim aquestes mostres de solidaritat que ens recorden la Terrassa roja de tota la vida.
Aquests fets poden portar situacions de repercussió social i política important, per tant, la prudència ha de ser la nostra forma d’actuació a les dues parts, sempre que no es faci mal a ningú.
Rectificació sobre l’article publicat a l’edició del 27/7/2023 al Diari de Terrassa sobre la Policia Municipal de la ciutat.