Opinió

Que la mandra no ens faci perdre l’ambició

Jaume Maeso

Ja ha passat gairebé un mes des de la Festa Major de Terrassa i em pregunto: tenim una bona festa?

D’entrada, em surt respondre amb un sí rotund. Però la segona part de la pregunta és: la podem millorar? I també em surt un sí rotund.

Hem d’estar molt orgullosos de la nostra festa. Segurament, és una de les millors del nostre entorn, una de les més festives i participatives, segur. A Terrassa tenim una gran sort i és el gran teixit associatiu, que ajuda a tirar endavant una festa que sense les entitats seria molt diferent, deixeu-m’ho dir, molt més ensopida i avorrida. La cultura popular local no només és nombrosa, sinó que en molts casos també és de gran qualitat, i no només això, sinó que no para de créixer any rere any amb nous elements festius.

Però que tinguem una bona Festa Major no ens ha de fer perdre el camí, hem de continuar millorant la festa, adaptant-la als nous temps i al públic més jove. Quan s’organitzen els diferents actes tradicionals, no podem fer-ho només amb una mirada com a grups participants, hem de pensar la festa com a ciutat i per a la ciutat.

Si ens centrem en aquells actes més protocol·laris, com són l’obertura de la festa, la cercavila, el correfoc, la sortida d’ofici o la diada castellera, quins són aquells aspectes a millorar? Hem d’aconseguir que siguin més atractius per al públic, que tinguin més ritme i dinamisme i, sobretot, que no es facin feixucs per al públic.

Ens podem permetre que els més petits estiguin més d’una hora i mitja al raval de Montserrat mirant més de setze balls (amb els canvis de gegants, dracs, bastoners, nans i Àliga)? Per desgràcia, cada vegada són menys les persones que es queden mirant tot l’acte d’inici. Potser es fa massa llarg?

Igual ens passa amb la cercavila, que massa sovint ja no és ni atractiva per a molts dels grups. Si el que volem és apropar la cultura popular a tota la ciutadania i, sobretot, als més joves, potser hauríem de pensar a fer alguns canvis.

Més sort tenim amb la sortida d’ofici, que contra tot pronòstic tot i fer-se diumenge al matí, cada any aplega més públic i més jove. Suposo que el fet de veure els regidors del consistori fent uns “bailoteos” té la seva gràcia, ho fa únic i atractiu. Tot i que hauria de guanyar dinamisme i fer-lo més àgil.

El que es deriva d’això és que la diada castellera de Festa Major (una de les més importants del país) comenci a dos quarts d’una del migdia, i provoca que massa sovint l’actuació acabi pels volts de les tres de la tarda. I no oblidem que estem parlant de principis de juliol, amb unes temperatures cada vegada més extremes a causa del canvi climàtic.

Hem de trobar la manera entre tots de començar la diada abans, que tothom pugui anar al dinar de Festa Major a les dues del migdia i que la plaça estigui plena de públic d’inici a fi. Això implica començar la missa d’ofici abans? Ho deixo en l’aire.

El que és clar és que, com reclamen la majoria dels grups de cultura popular de la ciutat des de fa anys, és necessari obrir un procés de reflexió per acabar amb una actualització dels actuals protocols de la Festa Major de Terrassa.

I de la resta de la festa (altres activitats, concerts, oci…) en parlem un altre dia, no patiu!

Transformem la festa, fem que evolucioni i hi guanyarem tots!

To Top