Júlia M. Sánchez, cap del servei de Dermatologia del CST
La pell és l’òrgan més extens del nostre cos i es caracteritza per ser molt dinàmic, sotmès constantment a canvis per la seva exposició a l’exterior.
Per això és fonamental mantenir el seu estat i les seves funcions en condicions òptimes.
És l’òrgan més visible, que ens protegeix de l’exterior, però també amb el qual establim les relacions del nostre interior amb el medi. La pell pot perdre la seva salut per problemes interns del nostre cos, per malalties pròpies de la pell o per agressions externes. Aquesta pèrdua de salut de la pell, sens dubte, afectarà el nostre benestar psíquic i social.
Les funcions fonamentals de la pell són d’òrgan barrera, de defensa immunològica, d’activació de la vitamina D (fonamental per al metabolisme correcte dels ossos), per a la producció de melanina (bàsica per a la protecció contra les radiacions ultra violetes, les quals són inductores de mutacions genètiques i origen de tumors cutanis), de termòstat del nostre cos, d’excreció de substàncies a través de les glàndules de la pell, de captació d’estímuls sensorials (temperatura, tacte, vibració, pressió…) i, molt valorat actualment, d’òrgan estètic. Considerem que la pell està sana quan pot complir totes aquestes funcions.
És la nostra responsabilitat prendre les mesures adequades per mantenir la pell en condicions òptimes i oferir un aspecte més saludable, no només des del punt de vista dermatològic, sinó també global. Cal tenir en compte que aquestes mesures no només actuen en el moment d’aplicar-les, sinó que el seu efecte repercuteix en la salut futura, fet pel qual és recomanable instaurar-les des dels primers dies de vida i adaptar-les als canvis fisiològics que viu el nostre cos.
Aquestes mesures es basen a mantenir uns hàbits saludables d’estil de vida que influeixen en el nostre estat de la pell: evitar l’estrès, fer exercici físic adequat a la nostra edat, seguir una dieta saludable, evitar tòxics (tabac, alcohol i altres drogues), no mantenir relacions sexuals de risc i mantenir una exposició solar adequada. També hem de tenir cures de perills externs com els microorganismes, factors físics, factors químics, contaminants, i l’exposició solar o a radiacions.
Alguns dels senyals que ens indiquen que la nostra pell està sana són:
-La pell hidratada. En aquest estat, les cèl·lules de la pell es poden renovar de forma adequada i no es produeixen pèrdues d’aigua. La pell està suau sense descamació ni rugositats. En cas de percebre que la nostra pell està deshidratada, és recomanable l’aplicació de crema o loció hidratant cada dia.
-La pell està lluminosa. Les glàndules produeixen secrecions que protegeixen la pell i permeten la reflexió de la llum de forma regular, donant lluminositat a la pell. Aquestes secrecions permeten que les capes superficials de la pell siguin més compactes, podent evitar agressions físiques i químiques i l’absorció de substàncies nocives.
-La pell no està inflamada. No veiem vermellor ni descamació, i no tenim picor o dolor.
-La pell té un color homogeni. Gràcies a la correcta funció dels melanòcits. És important prendre unes mesures de protecció solar per evitar que els melanòcits “s’estressin” en el moment de produir melanina i que s’esgotin o pateixin mutacions genètiques.
-La pell té un aspecte dens. Per la funció activa de les cèl·lules de la dermis.
Promoure la salut de la pell és promoure el benestar.