Opinió

La neurociència a les empreses

Joan Carles Folia, Coach Advance Life

Els avenços en neurociència dels últims anys han aportat descobriments aplicables al lideratge, l’empresa, el màrqueting, l’economia, l’educació, la psicologia i la medicina, entre d’altres.

Comprendre el funcionament del cervell i les seves reaccions ajuda tots els components de les organitzacions, siguin caps o treballadors en cascada, a entendre els processos cerebrals que expliquen la conducta, la presa de decisions, la motivació, la intel·ligència emocional, la forma de relacionar-nos, l’aprenentatge, l’ambient de treball i com tot això influeix en la vida de les persones dins de la feina i, com no pot ser d’altra manera, en la seva productivitat.

La neurociència aplicada a les empreses ens obre la porta a gestionar els nivells d’estrès i, per tant, de rendiment que es genera en el dia a dia d’un centre de treball. També és fonamental el treball i el desenvolupament dels vincles laborals, establir-los de manera conscient i positiva, superant rancúnies i obstacles, ja que facilita un clima laboral distès i un funcionament de l’engranatge molt lubricat emocionalment parlant.

Alguns són els indicadors que ens serveixen a l’hora d’avaluar el punt d’emotivitat col·lectiva de les empreses. El sentit de pertinença, la vida social entre els diferents membres de l’organització (gamificació), el nivell d’aprenentatge de les noves consignes i paràmetres, el nivell de plasticitat i adaptació de l’estructura a les vicissituds de la feina, etc. Serà a partir de l’anàlisi d’aquestes variables que podrem efectuar una radiografia del nivell de compromís del grup vers l’empresa i la responsabilitat de l’empresa a l’hora de cuidar el seu tresor més preuat, el capital humà. D’aquesta avaluació sortirà la necessitat de treballar amb diferents mètodes i recursos per, si cal, millorar algunes sinergies negatives que es poden haver generat en aquesta estructura laboral. Així, l’aplicació de les neurociències al món del treball ha permès conèixer els mecanismes intel·lectuals, emocionals i bioquímics que influeixen en la direcció i gestió de les organitzacions a partir dels descobriments generats en àmbits com la neurobiologia, la neuroquímica, la neurofisiologia, i l’estudi de la cognició i el comportament. La unió d’aquestes disciplines amb la gestió ha generat nous conceptes com “neuromanagement”, neurolideratge o, fins i tot, neuroeconomia.

Aquestes contribucions científiques permeten desenvolupar tècniques per potenciar les capacitats cognitives-emocionals dels equips de treball i dels/de les seus/ves líders, no només per millorar el seu acompliment, sinó també per potenciar la visió del negoci i prendre millors decisions per al benestar dels treballadors i per a l’assoliment dels objectius econòmics i de salut de tots els integrants de l’organització. Tot i l’evidència de la utilitat de les neurociències aplicades en l’entorn laboral, encara tenim un munt de centres de treball que continuen d’esquena a aquesta realitat, mantenint estructures piramidals de gestió de recursos humans i no aprofitant totes les aportacions que des de qualsevol persona pot arribar a fer créixer l’empresa. Una organització necessita totes les seves potes per ser equilibrada i poder oferir diversitat en la mirada per assolir el repte de l’enfocament comú i solidari i finalment l’èxit. L’èxit d’una empresa no rau només en el benefici econòmic que presenta a finals d’any davant dels seus accionistes, que també. L’èxit d’un grup de treball rau, ara sí, en la quantitat de somriures que són capaços d’acumular al llarg de la jornada de treball.

To Top