Joan Carles Folia, Coach Advance Life
Hi ha una gran controvèrsia al voltant de quina edat és l’adequada perquè els més petits de la casa facin ús d’un telèfon mòbil propi. La veritat és que, independentment d’aquest aparell, els nens estan contínuament exposats a l’ús dels ordinadors, les tauletes i altres tipus de dispositius electrònics.
I és que, indiscutiblement, s’ha evidenciat que les generacions més recents són precoces a l’hora d’utilitzar i entendre les noves tecnologies, cosa que està lligada al fet que el món es troba accelerat i ronda al voltant d’aquests dispositius.
Fa gràcia sentir a converses de carrer que els joves són extraordinaris en la utilització d’aquests aparells quan realment el que està passat és que són uns maquinistes descontrolats en un món cruel que els espera per fer-los addictes a mil i una situacions per acabar fent-los dependents a una estructura social enganxada al consum i, és clar, al negoci dels diners de les empreses que hi ha al darrere.
Sembla que els entesos de la matèria apliquen certs matisos a les edats adequades per tenir un mòbil. Tot i que consideren que a partir dels 13-14 anys un nen pot tenir un mòbil, restringeixen l’ús de les xarxes socials fins, almenys, als 16 anys.
A partir dels 12-13 anys, els nens comencen a sortir en grup per la seva localitat, per la qual cosa és comprensible que disposi d’un telèfon amb què rebre trucades dels pares o fins i tot haver d’emetre-les en cas que hi hagi algun problema, tot i que això és una mica una fal·làcia perquè els nens no utilitzen el mòbil com a telèfon sinó com una finestra oberta al món i això, si no es fa de manera controlada, comporta alguns perills.
A més, es considera que els 12-13 anys és una edat adequada per accedir a contingut multimèdia d’un dispositiu, sempre que hagi estat adaptat amb diferents configuracions que impedeixin que un menor accedeixi a contingut no desitjat.
Per la seva banda, el tema de les xarxes socials és una mica delicat, ja que s’ha observat com han arribat a influir de forma molt negativa en determinats actes de nens i adolescents. És per això que s’ha considerat que els 16 anys és l’edat mínima en què els nens poden començar a fer ús de les xarxes socials, després d’haver rebut un assessorament i acompanyament per part dels adults, especialment de les seves famílies.
Una cosa que sembla evident és que els nostres joves necessiten per viure estar ben alimentats, protegits, estimats i acompanyats i això no necessàriament ha d’estar vinculat a cap fenomen ni aparell tecnològic.