Opinió

Reconeixement laboral

Joan Carles Folia, Coach Advance Life

Per a molts empresaris o caps de secció o departament pot semblar un tema fútil, però el cas és que el reconeixement dels empleats d’un centre de treball té un paper molt important, si no determinant, en la ferotge competència actual de les empreses per atraure i retenir empleats.

Les empreses treballen de valent per trobar i contractar els millors professionals. Els experts i directius de recursos humans han començat a utilitzar tàctiques de màrqueting avançades per atraure els millors talents i persuadir-los perquè acceptin la seva oferta de treball. Quan es contracta els millors professionals, amb més talent, el veritable treball està lluny d’acabar. Ara toca treballar de valent per mantenir els seus millors empleats feliços, productius i lleials. Aquí és on entren les competències i estratègies que els comandaments, directius i també amos de l’empresa han de posar en marxa.

Hi ha moltes investigacions i estudis que demostren que una de les principals raons per les quals els empleats deixen les seves feines és que no se senten apreciats i existeixen algunes enquestes de plataformes dedicades a l’estudi de les sinergies laborals que aporten que més del 70% dels empleats no han rebut cap forma de reconeixement per la seva bona feina l’últim any i aquesta manca de reconeixement passa a ser la segona preocupació dels treballadors després del sou.

Se’ls ha preguntat, als empleats, si pensen que podrien millorar la seva productivitat a la feina. Un 40% diuen que sí, si se sentissin més valorats al seu lloc de treball. Per tant, si volem retenir els empleats, mantenir-los motivats, compromesos i productius, hem d’implementar un programa efectiu de reconeixement d’empleats, donar-hi seguiment i aconseguir que s’introdueixi a la cultura de l’empresa. Reconeixement no és donar les gràcies. Hi ha d’haver unes regles del joc, impulsades per l’equip directiu. Ha de ser transparent i tan públic com sigui possible, honest, autèntic, però sobretot memorable. Ha de tenir un impacte en la motivació del col·lectiu i de la persona a títol individual. Els diners no són l’única (o fins i tot la millor) manera de reconèixer els seus empleats. No has de gastar diners, de vegades sí, per reconèixer els empleats i mostrar-los que aprecies el seu treball dur. De fet, un estudi recent diu que el 82% dels empleats pensen que és millor felicitar algú que un regal.

La proximitat amb la gent i la flexibilitat en la conciliació de la jornada laboral i la família o el lleure acostuma a funcionar molt bé i la clau de l’èxit, cosa que sempre explico als empresaris, és que tots els treballadors sentin la marca com a seva, com a pròpia, com si la seva tasca, sigui la que sigui, s’ofereixi i es visqui com a determinant per al bon funcionament de l’organització. Si les coses van bé, han d’anar bé per a tothom i això s’ha de notar en el full de la nòmina i en la capacitat de tenir una vida laboral i personal plena.

Queda clar que quan una persona fa balanç de la seva situació laboral té en compte diferents aspectes: distància que hi ha entre l’empresa i la casa, el sou mensual, el tipus d’activitat, la relació amb el cap i, per descomptat, la relació amb la resta de companys. Tenir bon rotllo amb els altres companys de feina és vital emocionalment perquè quan un treballador està content per formar part d’un equip, també se sent més segur en l’àmbit emocional, més ajudat pels altres i gaudeix amb allò que fa.

Em sembla que una idea molt recurrent és la d’humanitzar la feina, perquè permet dotar l’entorn professional d’un clima més agradable. L’empresa pot promoure la formació constant en els empleats com una fórmula perquè els treballadors es puguin conèixer en un context diferent, a més de continuar aprenent, i pot facilitar que la gent treballi molt a gust, implicada i, és clar, al final productiva.

To Top