Opinió

La importància de la química

Josep Ballbè i Urrit

Pierre Teilhard de Chardin, gran filòsof francès del segle XX, referia que “l’home només es pot entendre, en forma ascendent, des de la física, la química, la biologia i la geologia”.

Avui, de manera especial, em plau tractar de la segona d’aquestes ciències. Ho faig amb motiu d’una distinció atorgada –fa uns tres mesos, per l’Asociación Española de Químicos y Coloristas Textiles (AEQCT)– al senyor Valentí Mas i Baraldés: un egarenc de qui faré una breu pinzellada. Vull retre-li el meu sentit reconeixement, escampant-ne la notícia.

Nascut el 1936 a Callús (al Bages), va arribar a Terrassa ja fa 85 anys, i va ser antic alumne del Col·legi Nostra Senyora del Carme. De petit, palesà una gran afició pel món químic. Per això, li van suggerir d’inscriure’s –com a alumne– a l’Escola de Pèrits de Terrassa. D’ací, de la mà del senyor J. Castelló, passà a muntar el laboratori d’una empresa tèxtil que aquest industrial local tenia en unes cases del carrer de Sant Pau de Sabadell. Allí, tintaven teixits i peces amb solucions concentrades de colorants, dosificades d’acord amb el matís i el pes de la roba. L’any 1962, el senyor Castelló bastí una immensa empresa (d’uns 4.000 metres quadrats) al riu Ripoll de Sabadell, ben a prop del pont de la Salut. Un dia abans de la gran riuada del Vallès (23 de setembre d’aquell any), va esdevenir la tragèdia. L’edifici va resistir, però no pas la maquinària. Val a dir que els dies 4 i 7 de novembre (diumenge i dimecres), es van produir dues inundacions més (de magnitud menor). Allò representava recomençar des del no-res. Cinc anys més tard, entraren al hòlding Inter Tricot Finish Group (format per 10 empreses d’Europa, Portugal i els Estats Units, especialistes en gèneres de punt). Allò comportà dues reunions anyals en un país del “pool”. També va ser director del Departament Tèxtil d’Agrupacions Professionals Narcís Giralt (APNG), professor de l’Escola Tèxtil d’Arts i Oficis de Sabadell i soci de la referida AEQCT. L’any 2004, als 68 anys, es jubilà. Totes aquestes fites han estat degudament reflectides en la revista periòdica de “Química e Industria Textil”, que edita la referida entitat. Li han valorat la seva dilatada trajectòria i la fidelitat de 50 anys dins de l’AEQCT, de la qual continua sent soci.

Igualment, el secretari R. Prat i J. Simón (de la Junta Directiva) es desplaçaren el passat 2 de desembre al domicili particular d’en Valentí, per lliurar-li un regal commemoratiu arran dels premis Somos AEQCT, lliurats l’11 de novembre del 2022, en què ell no va poder assistir per problemes de salut. Acabo dient que, des dels anys 50 del segle passat s’encabí a l’agrupació pessebrista local, i en va arribar a ser president (als anys noranta). També president de la Federació de Pessebristes de Catalunya i Balears. Per tot plegat, un fort “visca” a l’amic Valentí! I per molts anys!

To Top