Opinió

La curiositat

Joan Carles Folia, Coach Advance Life

Ser curiós és l’adjectiu que deriva del terme “curiositat”. Tots els éssers humans, uns més que d’altres, som curiosos per naturalesa.

Fins i tot els animals poden ser curiosos i ho demostren olorant una zona que volen apropiar-se, que primer inspeccionen per acabar marcant amb deteniment, per exemple amb la seva orina. La curiositat es manifesta a l’ésser humà des de petit. Ja quan neix i comença a moure’s per si mateix, el nadó comença a manipular tot allò que es troba al seu abast. És important que una vegada que el nen pot jugar, se li donin joguines amb diferents formes perquè exploti la seva curiositat al màxim. Penseu que un nen o una nena als tres anys pot arribar a fer 100.000 connexions neuronals en un sol dia, per això es diu que són esponges. Més tard, aquesta possibilitat de cablejat cerebral pateix una davallada, però l’activitat al cervell per atendre a elements nous sempre és extraordinària.

Tradicionalment, s’ha volgut dividir la qualitat que tenim les persones de ser curioses, que no tafaneres, en dos grups manifestament diferents. La curiositat bona, aquella que ens porta a conèixer entorns diversos que afavoreixin la creativitat, la imaginació i el nou coneixement, i, d’altra banda, el que s’anomenava la curiositat no desitjada i que va subjecte a un sistema conservador i caduc de respecte per algunes normes i límits intocables. La curiositat sempre s’ha de situar dins de la direcció positiva de l’aprenentatge, del creixement, de la personalitat i, per tant, de la llibertat individual. No hem de posar cap límit al fet de voler conèixer absolutament totes i cadascuna de les coses que formen part del nostre món més enllà d’allò que requereixi privacitat de l’altre, intrusisme il·legal o bé ruptura del marc legal. De fet, ser curiós sempre va acompanyat d’un cert grau d’incomoditat quan del que es tracta és de saber de quina manera ens influeix tot el que ens envolta a les nostres vides. Potser té una certa justificació el fet que no coneguem tot el que té a veure amb la seguretat nacional del nostre país, és per això que la tenim protegida, però si ens ho preguntessin, segur que voldríem saber com ens estan protegint des de l’estructura de l’estat, igual que com decideixen apujar els impostos o fins i tot coses més superficials com el mètode de selecció del tutor o tutora de la classe dels nostres fills. Personalment, vull saber-ho tot i ja entenc i accepto que algunes coses són de difícil assoliment. No passa res.

Ser curiosos ens ajudarà a descobrir camins nous i estar motivats. Això aborda la solució de problemes, la flexibilitat al canvi i explorar l’inexplorat. Ens permetrà tenir més enfocaments a l’hora del gran moment de la presa de decisions, que serà clau en tot allò que tirarem endavant. A més, ens farà persones que davant l’adversitat no ens rendirem fàcilment, ja que, de totes maneres, tindrem molts més recursos per arribar a assolir els objectius plantejats.

La curiositat i el coneixement van plegats. Són termes indeslligables. Una persona que busca una mica més enllà del que sap estarà predisposada a enriquir la seva ment a no tancar la possibilitat d’enriquir-se i a ser més capaç davant de qualsevol circumstància. Les persones curioses per sobre de la mitjana es qüestionen permanentment com funcionen les coses i això els permet innovar i millorar els processos. Les persones curioses sempre pensen com fer millor les coses. I és en aquest sentit que aconsegueixen generar grans idees de manera fàcil. Les persones molt curioses mai no s’avorreixen. Saben que cada dia és diferent i que tant a la seva vida com a la seva feina poden continuar aprenent. Per a les persones curioses, veritablement curioses, cada dia és diferent i la paraula “monotonia” no existeix al seu vocabulari. Això els fa sentir més satisfets amb la seva vida, ja que saben que sempre hi haurà alguna cosa nova per descobrir.

“És simplement això: no et cansis, mai no perdis interès, mai et tornis indiferent, perd la teva inavaluable curiositat i et deixes morir. És tan simple com això”. (Tove Jansson – desperteu la vostra curiositat per aquesta admirada escriptora i artista finlandesa).

To Top