Salvador Cristau, bisbe de Terrassa
Com cada any, el passat 7 d’octubre s’ha celebrat a tot el món el Dia internacional del Treball Decent, amb aquest lema: ”Sense compromís no hi ha treball decent”.
L’Organització Internacional del Treball, amb patronals i sindicats, manifesta una especial preocupació per aconseguir que tothom pugui tenir una feina decent acompanyada d’un sou digne. Aquesta és una reivindicació històrica que costa molt de fer realitat. Amb tot, és evident que les feines, de les més senzilles a les més complicades, s’haurien de poder fer sempre tan bé com sigui possible amb els millors mitjans disponibles.
A l’Església catòlica hi ha hagut sempre una especial preocupació pel món del treball i per defensar la dignitat de les persones treballadores. Començant pel Senyor Jesús, amb la paràbola dels treballadors que volien treballar a la vinya, però no arribaven a ser contractats. Des dels antics Pares de l’Església i arribant a les encícliques socials més recents, des de la “Rerum Novarum” del papa Lleó XIII l’any 1891, s’ha treballat per defensar la dignitat dels treballadors davant d’alguns possibles abusos del sistema capitalista, que malauradament s’han pogut i es poden produir. Els darrers papes han estat especialment sensibles en aquesta matèria.
L’evangeli de Sant Lluc ens transmet unes paraules de Joan Baptista sobre aquesta qüestió: “Entre els qui anaven a fer-se batejar hi havia alguns cobradors d’impostos, que li deien: ‘Mestre, què hem de fer?’. Ell els respongué: ‘No exigiu més del que està establert’. Igualment, uns soldats li preguntaven: ‘I nosaltres, què hem de fer?’. Els va respondre: ‘No feu servir la violència ni presenteu falses denúncies per treure diners de ningú i acontenteu-vos amb la vostra soldada’” (Lc. 3, 12-14).
Necessitem persones, cristians convençuts, que visquin el compromís en aquest camp del treball. Això val per a tothom, des de l’amo o director de l’empresa fins al personal de neteja, i també a l’administració pública, des del ministre o conseller fins al darrer uixer. El compromís cristià també passa per aquí.
És a dir, implica que tots siguem conscients d’aquesta realitat, i per esmerçar esforços en la mesura que puguem per millorar-la. Es diu que la feina ben feta sempre té futur, i això significa estar compromesos perquè sigui així.
Desitjo que aquesta celebració ajudi tothom a continuar treballant per la millora de la situació dels treballadors. Des de l’Església, a través dels seus organismes i moviments, estem atents a aquesta situació, tot acompanyant els treballadors i vetllant pels seus drets.