Rosa Ferrer
“Que el prat sigui la teva farmàcia”, Paracels (Einsiedeln 1493-Salzburg 1541) Metge i alquimista. Al prat trobem el sol, l’aire, l’aigua i els aliments.
Hem començat la tardor, i la tardor és aquell temps en què hem de començar a posar-nos en forma i a cuidar-nos, augmentant defenses, començant en plena forma l’hivern, per afrontar-lo i viure’l amb la millor forma possible, evitant ensurts de salut.
Si tenim cura del nostre cos i ment, i aprenem a escoltar-nos, sense obsessió, a sentir quan diu prou i se sent cansat, o bé com se’ns posa l’alimentació, podrem viure molt millor.
Una norma que hem de tenir molt present és la ventilació de la casa durant tot l’any. Fa poc sentia dir al Dr. Trilla: “Ara quan comenci a fer fred és quan esperem més contagis, ja que la gent es queda tancada a casa i si no es ventila bé, el risc de contagis és més elevat”, parlava de la Covid, però ens podem contagiar de qualsevol virus, bacteri o fong si no ventilem. Com diu un refrany popular: “On entra l’aire i el sol, no entra el metge”. Recordeu com les àvies posaven els llençols i flassades una estona al sol? Doncs això elimina virus, bacteris i fongs!
Sovint, massa sovint, estem menjant malament i parlo tant de l’anomenat “menjar porqueria” com de menjar en excés productes que no són de temporada o de proximitat. Els millors productes són els de proximitat i de temporada, precisament perquè el nostre organisme –és a dir, nosaltres– viu en aquest entorn, amb aquesta meteorologia, igual que hi viuen i creixen els productes alimentaris que s’hi cultiven. Bé, ja tan sols per sentit comú podem entendre que són els més adients per a la nostra alimentació, de la mateixa manera que els cultivats a la Xina ho són per als xinesos, els de Centreamèrica per als que viuen allà, etc.
Les fruites i verdures de primavera i estiu són més fresques i lleugeres que les de l’hivern. Això no vol dir que de tant en tant no puguem menjar quelcom que no sigui de temporada, ara bé, d’aquí a fer-ho habitualment no és sa per a la nostra salut, els cicles vitals són importants per augmentar i mantenir les defenses, les vitamines i arribar amb bona salut a les temporades de més risc de malalties infeccioses i poder fer-hi front, en el cas d’emmalaltir ho farem amb menys gravetat i la medicació convencional tindrà més marge d’actuació.
Tot el que hem passat amb la pandèmia, angoixa, por, confinament, dies i dies a casa sovint amb poques possibilitats que ens toqués el sol, ens ha minvat les defenses, vull començar precisament pel sol, perquè ens és imprescindible per als ossos i per la vitamina D, que a més de fer que els nostres ossos puguin absorbir la calç tan necessària per prevenir l’osteoporosi, també ens és imprescindible per millorar el nostre sistema immunitari i així encarar l’hivern amb millors defenses davant les malalties infectocontagioses en general, grips, refredats i l’última amenaça, la pandèmia de la Covid-19, la variant de grip SARS que tants problemes ens ha portat.
Hem de prendre el sol, amb mesura i sentit comú, però l’hem de prendre ja, avui, no ho deixem per demà. Sí, és cert què un excés de sol pot provocar-nos lesions de pell que poden arribar a malignitzar-se, però un defecte també ens pot fer emmalaltir i de forma dolorosa i crònica.
Durant l’hivern hauríem de tenir una exposició al sol entre una i dues hores al dia, mentre que a l’estiu amb 15-20 minuts en tenim prou; nosaltres ens posem al sol hores a l’estiu amb molta protecció i a l’hivern a casa perquè fa fred. Fer-ho bé ajudarà que tinguem més defenses i que la curació i recuperació de les malalties sigui més ràpida. On és la vitamina D? Pocs aliments porten vitamina D i els hem d’aprofitar, és per això que té tanta importància el sol.
Aliments que ens aporten vitamina D: peixos grassos com el salmó, la tonyina, la sardina i el verat. Fetge de vedella. Formatge. Bolets. Rovell d’ou. Llet. Taronja. Per exemple, un got de suc de taronja, igual que un got de llet, ens aporta 137 unitats internacionals (UI) de vitamina D, i el de taronja, a més, la vitamina C que necessitem per a tot el dia. Fixeu-vos que fàcil és cuidar-se.
La vitamina D que necessitem varia al llarg de la vida, fins als dotze mesos els nens necessiten 400 UI de vitamina D; dels dotze mesos fins als setanta anys, 600 UI, i a partir dels setanta anys, 800 UI. Combinant alimentació i exposició solar ho tindrem controlat.
Els lactants amb la llet de la mare tenen cobertes les seves necessitats, ara bé, la mare ha de cobrir les seves. A partir de l’any, hem de fer una alimentació adequada i sobretot tenir en compte el sol. Quan el sol ens dona directament a la pell provoca una reacció química que fa que se sintetitzi la vitamina D. Alguns encara recordem que de petits els pares ens donaven una beguda de farmàcia que es deia Calcigenol i, deien, era perquè pugessin forts. Doncs bé, encara existeix i va bé per a les persones amb dèficit de vitamina D o que per problemes de pigmentació de la pell no la poden sintetitzar del sol.
Alerta! Si parlem de llet, parlem de la llet materna en lactants o les llets específiques per a ells, i de les de vaca, cabra, ovella, búfala, les anomenades llets de civada, soja, ametlles, etc., no són “llet”, sinó sucs vegetals, això no vol dir que no en prenguem. Ara bé, no ens haurien de confondre anomenant-los així perquè la definició de llet és la següent: “El líquid que surt de les mamelles dels mamífers femelles és com si al suc de taronja o llimona l’anomenéssim llet de llimona o taronja, una ximpleria, oi? No val menjar molts d’aquests aliments i que no ens toqui el sol.
Diferents recerques científiques suggereixen que la vitamina D pot prevenir certs tipus de càncer, millorar cognitivament, reduir el risc de patir esclerosi múltiple, millorar les psoriasis, a part de prevenir i/o evitar l’osteoporosi, osteomalàcia i raquitisme.
“Els nostres cossos són els nostres jardins; les nostres decisions, els nostres jardiners”. William Shakespeare, escriptor. Cuidem-los!