Teresa Ciurana, tinenta d’alcalde de Cicles de la Vida. Regidora d’Educació
El 5 d’octubre és el Dia Mundial de l’Ensenyament des del 1966, a proposta de l’Organització Internacional del Treball i la Unesco en relació amb la situació dels docents.
D’altra banda, tenim el Dia del mestre i la mestra, que varia segons el país i que a Catalunya se celebra el 27 de novembre.
Pel que fa al cas, avui, 5 d’octubre, és important poder parlar d’educació i del paper imprescindible que hi tenen les persones que han decidit orientar la seva professió i vocació cap a la docència.
Sovint es parla de resultats de proves de competències, del mal anomenat fracàs escolar i de la inacceptable taxa d’abandonament dels estudis a edats primerenques, 16-18 anys. Però, en canvi, no parlem tant de les polítiques educatives necessàries i orientades vers la igualtat d’oportunitats, l’equitat i la inclusió. Només amb la mirada dels drets humans podrem posar fil a l’agulla per fer que aquests tres conceptes siguin veritablement les prioritats del nostre sistema educatiu, un sistema educatiu que volem i ha de ser necessàriament inclusiu. El mal anomenat fracàs escolar és en realitat el fracàs de les polítiques educatives i del conjunt de la societat.
Estarà bé que parlem de la ingent tasca que demanem a l’escola davant els nous reptes de la societat global. Reptes complexos que demanem que sigui l’escola l’encarregada de resoldre’ls i, per tant, ho demanem als i les mestres. Hem de ser capaces de reconèixer que mestres i escola no ho poden fer tot sense la participació i implicació del conjunt de la societat. És més, l’escola no vol fer-ho sola.
El món globalitzat i interconnectat en què vivim ha fet molt més complexa la feina dels mestres, que també aprenem cada dia i hem de posar les necessitats dels infants al centre de les nostres accions. Això requereix un gran compromís dels docents, que massa sovint és poc reconegut. Ens cal treballar per educar uns infants que hauran d’esdevenir persones lliures i crítiques en un context social democràtic i molt complex. El compromís del professorat també implica la reflexió necessària sobre la mateixa feina, per què la fem i com la fem. I aquest compromís hi és, el podem veure cada dia, perquè fer de mestre és un dels millors oficis.
En aquest punt, vull recordar una lectura senzilla i fruit de la reflexió de diferents col·lectius de mestres: “Compromís ètic del professorat”, que vam elaborar des de la Federació de Moviments de Renovació Pedagògica de Catalunya i que començava així: “El compromís ètic del professorat que teniu a les mans és el fruit de la reflexió, el pensament i la pràctica de moltes persones. (…) Hem volgut donar veu al professorat i a altres persones que han reflexionat sobre el tema, de manera individual i col·lectiva, per poder detectar aquells elements ètics importants en la nostra professió avui.”
L’ofici de docent exigeix espais de reflexió i espais per a compartir-la, que sovint es perden en feina burocràtica sense gaire valor afegit.
Des dels ajuntaments ens impliquem en l’educació, que és implicar-se en l’equitat i la inclusió social, per això també contribuïm a crear aquests espais de reflexió i de compartir experiències que ajudin l’escola a fer millor la seva feina.
Amb aquest objectiu, la Fede.cat (Organitzacions per a la justícia global), el Servei de Solidaritat i Cooperació Internacional i el Servei d’Educació de l’Ajuntament de Terrassa hem organitzat conjuntament la IV Trobada Canviar l’educació per canviar el món, que enguany se celebrarà a Terrassa. Com deia Nelson Mandela, “l’educació és l’arma més poderosa per canviar el món”. Tot plegat dins el context del Terrassa Aprèn, un procés de participació estable sobre com aterrem i afrontem a la ciutat els reptes de l’educació inclusiva de qualitat que el món es planteja.
Organitzar espais de trobada i reflexió, pensar quina educació volem que ens garanteixi l’equitat, la cohesió social i l’esperança d’una ciutat i d’un món millor és una manera de contribuir al reconeixement social necessari de l’ofici de mestre.
Gràcies per tant i som-hi!
Nota de l’editor: Diari de Terrassa obre les pàgines a les opinions dels grups amb representació a l’Ajuntament, que es publiquen segons ordre d’arribada.