Josep Maria Marco Ibáñez, exsecretari tècnic del Consell de la FP de Terrassa
El 25 de juliol del 2002, l’Ajuntament de Terrassa en ple aprova la creació del Consell de la Formació Professional.
La regidora Dolors Puig proposa la seva creació al final del seu mandat i el regidor Josep Pàmies (DEP) el va impulsar durant els vuit anys següents. Potenciar i prestigiar la formació professional (FP) a la ciutat era una actuació prioritària. Hi participen tots els col·lectius vinculats a l’FP a la ciutat (Cecot, Cambra de Comerç, sindicats, i centres d’FP públics i privats).
Els plans de treball i les línies estratègiques d’actuació són consensuades. Algunes pinzellades sobre aspectes que s’han treballat durant aquests vint anys segurament ajudaran a visualitzar l’abast de la feina feta:
S’obren diferents grups de treball per a donar resposta a necessitats concretes: grup de treball Valoració de l’Oferta actual i necessària de Formació Professional a Terrassa, per adequar la formació professional a les necessitats del sistema productiu; grup de treball Formació en Centres de treball i de Tutors d’Empresa, per millorar l’avaluació i el seguiment en centres de treball i promoure la formació de tutors d’empresa; grup de treball FCT transnacional, per treballar els temes relacionats amb les pràctiques de l’alumnat a l’estranger; grup de Treball de PQPI, amb l’objectiu de compartir experiències pedagògiques i organitzatives, i grup de treball del metall entre els docents i professionals del sector, per tal d’adequar la formació a les necessitats reals de les empreses.
L’any 2005 es va dur a terme la primera Campanya de promoció de l’FP. Una idea molt innovadora, que va tenir molt d’èxit i que posteriorment van secundar altres institucions. Es tractava de promoure i visibilitzar aquesta formació com una formació de prestigi i amb futur.
El 2015, l’objectiu inicial estava cobert. Havíem passat de 1.952 alumnes matriculats a cicles formatius el curs 2005-06 a 3.644 alumnes el curs 2015-2016. La percepció social vers l’FP també havia canviat.
L’any 2004, es planteja potenciar la mobilitat internacional facilitant les pràctiques a l’estranger de l’alumnat que cursa cicles formatius. Aquest mateix any, l’Ajuntament convoca dues beques amb aquesta finalitat.
La Cambra de Comerç, en col·laboració amb el CFP, lidera un Programa Leonardo da Vinci per establir contactes amb possibles socis de ciutats europees que facilitin la realització de pràctiques a diferents països. Es crea una xarxa europea liderada per Terrassa i un manual per a la mobilitat.
La Cambra de Comerç rep finançament de la Comissió Europea per enviar persones graduades en FP a fer pràctiques professionals en empreses europees.
Es creen estructures similars a la nostra i s’organitzen reunions per tal de cercar formes de col·laboració entre els municipis. Es pretén facilitar la transferència d’experiències i defensar el paper dels Consells de l’FP a cada territori en relació amb els temes de planificació. Per a una millor coordinació es crea el Fòrum de Ciutats amb Consell de l’FP de Catalunya.
Actualment, en formen part Barcelona, Tarragona, Lleida, Girona, l’Hospitalet, Terrassa, Sabadell, Baix Llobregat, el Prat, Rubí, Mataró, i Granollers. Fins a setze municipis o comarques estan pendents de formar part del Fòrum o tenen estructures similars.
La Cecot, en col·laboració amb el CFP, organitza la Nit dels Nous Professionals, uns premis que volen distingir projectes dels alumnes de cicles formatius i de Programes de Garantia Social, i que van en la línia de prestigiar la formació professional. La participació inicialment es va limitar al Vallès Occidental, posteriorment es va ampliar a altres comarques de Barcelona i, finalment, a tot Catalunya.
Tutoria acompanyament, un programa dissenyat per ajudar el jovent en les seves transicions en finalitzar l’ensenyament obligatori. Es fa un seguiment personalitzat als que no acrediten l’ESO. Aquest programa va ser seleccionat per la Direcció General d’FP com a bona pràctica per a representar a Catalunya en la primera “Jornada Nacional sobre Abandono Escolar Prematuro”.
Pla de Transició al Treball (PTT). Es posen en marxa dos cursos de les especialitats d’Auxiliar de Fusteria i Auxiliar de Cuina i Serveis de Restauració, per tal de facilitar sortides laborals a l’alumnat que no acredita i potenciar la figura de l’aprenent.
S’organitza anualment la Jornada “A Terrassa, parlem de la Formació Professional” per facilitar la creació d’espais de reflexió entre tots els agents implicats a l’FP i també per visibilitzar-la com una formació important i de prestigi.
Aquesta Jornada s’ha consolidat com una trobada imprescindible prèvia a l’inici de curs dels agents implicats a l’FP de tot Catalunya, situant Terrassa com a referent. Es fa un estudi d’inserció per tal de tenir dades sobre el nivell d’accés al món laboral de l’alumnat que finalitza cicles formatius.
Durant aquests vint anys, el Consell de la Formació Professional ha estat una experiència d’èxit que ha contribuït a millorar l’FP a la nostra ciutat.
Per a mi ha estat un honor poder formar part del projecte i aportar el meu petit granet de sorra.
Amb aquest recull, voldria remarcar la feina feta i rendir homenatge a totes les institucions i persones que durant dues dècades han contribuït de manera entusiasta i desinteressada que aquesta utopia inicial de millorar la formació professional a Terrassa hagi esdevingut una realitat.
A totes i tots, el meu afecte i reconeixement.