Josep Maria Catalán, president de PIMEC Vallès Occidental
Un informe de PIMEC presentat a finals del 2021 constata que al Vallès Occidental set de cada deu pimes industrials tenen dificultats per trobar els perfils professionals que necessiten, sobretot a les àrees de producció.
De les empreses enquestades només el 24,6% col·labora en l’FP Dual, i les que no ho fan declaren que és perquè no s’ofereix una formació afí a la seva activitat, per desconeixement o mancança d’informació o per manca d’oferta. Així mateix, el 57,4% destaca la manca de formació ajustada a les seves necessitats i el 42,6% troba a faltar més oferta de pràctiques.
Sobre les necessitats formatives de les pimes, cal destacar les noves competències que necessitarà cada sector a mitjà termini, ja que gairebé el 90% de les empreses industrials de la comarca consideren que la transformació digital repercutirà molt o força en les necessitats de formació del sector.
Per tot això, es fa fonamental treballar perquè l’oferta formativa s’ajusti a les necessitats de les empreses pel que fa a continguts i metodologies. En aquest sentit, desitgem que el pròxim 1 de juny, quan se celebrarà el II Congrés de la Formació Professional a Catalunya, ens permeti fer passes endavant perquè l’FP sigui una eina estratègica i de país que doni una resposta flexible i de qualitat a les necessitats de les persones i de les empreses. Per aconseguir-lo, caldrà un gran pacte social, que ampliï i desplegui aquells elements clau que actuen com a palanques reals formatives: l’orientació, la prospecció, la innovació i el treball en xarxa.
El mateix estudi de la patronal indica que el 76,6% de les pimes del Vallès Occidental no ha participat en processos d’acreditació de competències, i que tres de cada deu no en tenen coneixement, fet pel qual crec que s’han de fomentar perquè poden contribuir positivament, especialment pel que fa a la millora de la professionalització i la competitivitat. Entre altres qüestions, les empreses proposen una FP ampliada a més sectors per tal de professionalitzar-los i la incentivació de les pràctiques, així com la recuperació de la figura de l’aprenent amb elements de flexibilitat.
Per solucionar totes aquestes mancances i aconseguir que el rol formatiu de l’empresa es consolidi –incorporant les seves demandes formatives a l’oferta d’FP–, és imprescindible la implicació de tots els actors. En aquest sentit, aquest mes de maig ens hem adherit a l’Aliança per la Formació Professional que promou el Ministeri d’Educació i FP, amb la finalitat de sumar esforços i crear sinergies amb les administracions, les empreses i la resta d’agents socials. A més, en l’àmbit territorial hem fet coneixedor el Departament d’Educació de la Generalitat dels resultats de l’estudi i participem de forma activa en les diferents fires de l’FP a Sabadell.
Calen mesures concretes i immediates per a una formació eficaç, dinàmica i d’excel·lència. Només prioritzant les demandes de les pimes aconseguirem fomentar l’ocupabilitat, la competitivitat i la inclusió social.