Opinió

Una oportunitat per fer un planeta millor

Bernat Navarro, delegat del Col·legi d’Arquitectes Tècnics de Barcelona al Vallès Occidental

L’edificació catalana s’enfronta al repte més important de les darreres dècades: la rehabilitació energètica de 65.000 habitatges des d’avui fins al 2026.

Per assolir-ho, disposem d’un instrument únic, com són els 480 milions d’euros que Catalunya rebrà per a aquest fi provinents dels fons Next Generation que la Unió Europea ha posat en marxa per revitalitzar l’economia del continent i superar la crisi econòmica generada per la pandèmia. Unes ajudes que representen una activitat econòmica superior als 1.200 milions d’euros, que beneficiaran, principalment, petites i mitjanes empreses, treballadors autònoms i tallers locals.

Però els principals beneficiaris seran aquells propietaris d’habitatges que decideixin adequar-los ambientalment, ja que les subvencions previstes poden arribar a ser del 40% del cost de la rehabilitació, amb un topall màxim de 6.300 euros per habitatge, sempre que s’acrediti una reducció del 30% en el consum energètic de l’edifici un cop acabades les obres.

Ens trobem, per tant, davant d’una oportunitat única de millorar el nostre parc d’habitatges per fer-lo ambientalment sostenible i, ensems, generar llocs de treball. Per poder-la aprofitar, s’han posat en funcionament les Oficines Tècniques de Rehabilitació per divulgar la importància d’aquests fons i facilitar-ne l’accés assessorant i acompanyant la ciutadania i posant al seu abast professionals i tècnics que ajudin a aconseguir l’èxit en les millores que s’emprenguin als habitatges. El primer pas no tindrà cap cost per a les comunitats de veïns interessades en la millora energètica del seu edifici, perquè tant el llibre de l’edifici com el projecte de rehabilitació serà totalment gratuït.

A les Oficines Tècniques de Rehabilitació també es podrà obtenir informació relativa als crèdits específics per a comunitats de veïns que emprenguin la millora energètica dels seus habitatges a tornar en un període de 10 a 15 anys, amb uns tipus d’interès baixos i amb període de carència que garanteix que no es començaran a pagar fins que les obres estiguin enllestides i els veïns ja comencin a gaudir de l’estalvi en la factura energètica que els proporcionarà la millora de la seva llar.

Les ajudes de la Unió Europea a la rehabilitació passaran de llarg si no les aprofitem. La primera convocatòria d’aquestes subvencions, en què està previst repartir el 70% del total, es tancarà el 31 de desembre d’enguany. Tots els fons assignats a Catalunya que no s’hagin invertit quan acabi el 2022 es destinaran a altres comunitats autònomes més eficaces a l’hora de repartir-los. La segona fase, en què es repartirà el 30% restant de les aportacions europees, finalitzarà el 31 de desembre del 2023. A més, totes les obres que hagin sol·licitat la subvenció hauran d’estar totalment acabades el juny del 2026 per poder-la fer efectiva.

Hem d’aprofitar aquesta oportunitat única de millorar la nostra qualitat de vida, al mateix temps que contribuïm a llegar un planeta més saludable a les generacions futures.

To Top