Opinió

Herències

Jordi Tarragona, conseller de famílies empresàries

Tots estem en aquest món de pas, i abans o després serem part d’un procés hereditari; bé sigui com a causants o com a receptors.

Diuen que “una família és el que queda després d’una herència” i és que l’herència pot donar peu a conflictes. També diuen que “a la vida només hi ha dues coses certes, que hem de morir i pagar impostos”, i tots dos fets estan íntimament relacionats amb les herències. És per tant important conèixer el món testamentari, perquè haurem de fer-hi front, i perquè la planificació pot suposar un estalvi important, sobretot a Catalunya (el domicili real del testador és important!).

Les empreses familiars tenen una especial protecció fiscal, però aquesta canvia amb molta facilitat segons el vent del govern. Per exemple a Catalunya, coincidint amb la pandèmia de Covid, s’ha reduït aquesta protecció al fer incompatible la reducció del 95% del valor de l’empresa familiar amb l’aplicació de bonificacions a la quota tributària.

Hi ha qui es fa il·lusions sobre l’herència que li tocarà, oblidant que només té dret a la llegítima (a Catalunya un quart del patrimoni hereditari a repartir a parts iguals entre els descendents o ascendents a falta d’aquells), i això en cas de no ser desheretats per algun dels motius taxats per la llei. A més, el testament és un acte essencialment revocable. Amb l’augment de l’esperança de vida augmenta la probabilitat de canvis al testament. A Catalunya tenim una eina per evitar aquest perill: el pacte successori, que pot no afectar tots els béns.

Encertar en fer testament pot ser difícil, però pitjor és deixar l’herència intestada. Pot ser recomanable adjudicar béns concrets o nomenar marmessor, o un “hereu de confiança” que reparteixi els béns seguint les instruccions rebudes.

A l’acceptar l’herència pot ser convenient fer-ho “a benefici d’inventari” per evitar haver de fer front a deutes, pot-ser desconeguts, del causant (només respondran els béns de la massa).

Potser és oportú, sobretot a Catalunya, fer el testament basat en llegats de forma tal que es pugui renunciar a part d’ell en favor dels fills i així reduir la càrrega fiscal, ja que l’impost de successions és progressiu. Especialment separant l’empresa familiar per sortejar l’esmentada incompatibilitat de beneficis fiscals.

I quan fer testament? Tan aviat com es tingui algun bé, i sobretot quan es té descendència; perquè el pitjor és una herència intestada. Un cop fet convé de forma periòdica revisar-ho, perquè poden haver canviat les circumstàncies.

To Top