Opinió

El primer ple de dones de Terrassa

MERITXELL LLUÍS i MONTSERRAT TRULLÀS, regidores del Grup Municipal de Junts per Terrassa

Divendres passat va tenir lloc, per primera vegada a la nostra ciutat, el ple de dones de Terrassa. Un ple que no hagués estat possible sense la participació de les entitats i col·lectius de la nostra ciutat.

Gràcies, doncs, per la vostra participació i gràcies per la tan necessària feina que feu dia rere dia per fer de Terrassa una ciutat millor per a tothom.

La bretxa salarial, la segregació vertical i horitzontal en el treball, el sostre
de vidre, el terra enganxós, l’escassa presència de dones en llocs de presa
de decisions, la manca de corresponsabilitat dels homes en les tasques domèstiques i de cura i la violència masclista, com a expressió més brutal de la desigualtat de gènere, són encara tristament presents a la nostra societat.

Nosaltres no som les d’uns contra els altres, sinó que som les de la diferència, la pluralitat, la diversitat. Perquè Terrassa és una ciutat diversa i plural, i és justament això el que ens enriqueix.

Aprenguem a ser complementaris i a enriquir-nos mútuament per aquest camí que hem de compartir; coneixedores, però, que els drets i els deures han de ser de tothom i per igual, d’una vegada ja per totes.

Per aconseguir una ciutat netament feminista cal incorporar la perspectiva de gènere de forma transversal i interseccional a totes les polítiques públiques i acabar amb aquesta discriminació que limita els drets de les dones i les nenes i que, en última instància, les agredeix, les colpeja i les mata.

Així mateix, l’assoliment de la plena llibertat en tots els àmbits de la vida de les persones LGBTIQ+ i la lliure autodeterminació sexual i de gènere han de ser objectius inqüestionables d’una societat plenament democràtica, que de cap manera pot tolerar agressions i discursos LGBTIfòbics.

Cal posar els drets humans en el centre de tota acció per assolir la llibertat plena de les persones. Perquè la preservació dels drets humans és la clau de volta per tenir una societat més democràtica, igualitària, plural, participativa, paritària, garantista i que vetlla també pels drets dels infants. L’enfocament jurídic sobre els drets humans és imprescindible però no suficient per provocar el canvi en la cultura que sustenta les relacions desiguals de gènere. Per això, cal continuar treballant per canviar el paradigma patriarcal i per aconseguir la transformació social. Sense justícia de gènere no hi ha justícia social.

Per una transformació feminista de la ciutat i del país cal fer èmfasi en la coeducació; fonamental per construir els pilars de la societat justa, lliure i feminista que volem.

La coeducació, fonamentada en el reconeixement de les potencialitats i individualitats de tot l’alumnat, independentment del seu gènere, és l’eina imprescindible per treballar des de la infància el respecte a la diversitat, la igualtat d’oportunitats i l’eliminació de l’estigmatització de rols.

Tots corresponsables per construir una societat que acabi amb les desigualtats, corresponsables per erradicar el patriarcat i per tenir una societat amb dones sense por i plenament lliures de qualsevol violència masclista.

Tenim moltes necessitats que afecten el dia a dia de les persones i que cal atendre amb urgència, però ni el masclisme, ni la LGBTIfòbia, ni el racisme, ni el feixisme, ni la xenofòbia donen treva.

Som vingudes a fer possible la transformació feminista de la nostra ciutat i del nostre país; fem-ho!

Nota de l’editor: Diari de Terrassa obre les pàgines a les opinions dels grups amb representació a l’Ajuntament, que es publiquen segons ordre d’arribada.

To Top