Opinió

Un procés llarg

La Secció Cinquena del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ha fet pública la sentència que estima parcialment el recurs d’apel·lació de l’Ajuntament de Terrassa contra la sentència que anul·lava els acords del ple municipal celebrat l’1 de desembre de 2016. Aquell dia, s’aprovava l’extinció del contracte del 1941 amb Mina Pública d’Aigües de Terrassa, S.A., després de 75 anys, les pròrrogues previstes, així com la llista de béns a retornar a l’acabar el contracte. Aquesta sentència declara extingida la concessió de l’any 1941 pel que fa al servei d’abastament d’aigua i, entre d’altres, confirma que la xarxa de distribució d’aigües és un bé revertible. Els serveis jurídics de Mina Pública d’Aigües ja van avançar que estan valorant la possibilitat de recórrer en cassació davant el Tribunal Suprem la reversió de tota la xarxa.

Per tant, la via judicial sembla que continuarà oberta en un procés que s’està allargant en el temps. Caldrà veure si aquest litigi no acaba perjudicant el servei als ciutadans que, en realitat, és el més important de tot plegat.

Un acord

Un altre conflicte sobre els serveis s’ha resolt amb un acord. La Generalitat, les administracions locals i Endesa han acordat eixugar el deute acumulat dels darrers sis anys per pobresa energètica, que són 38,7 milions d’euros corresponents a 35.518 famílies. El pacte, que parteix de la llei de pobresa energètica del 2015, estableix que Endesa assumirà els 17,5 milions d’euros del 2015 al 2018 i la meitat dels 21,3 milions d’euros dels anys 2019 i 2020. Dels 10,6 milions d’euros restants el 75% els assumirà la Generalitat i el 25%, les administracions locals. El cost de la pobresa energètica que es generi a partir de l’1 de gener del 2021 s’assumirà al 50%. La companyia subministradora es compromet a informar i aplicar el bo social i renunciar a fer reclamacions del deute. La signatura comporta la cancel·lació total del deute acumulat entre el 2015 i el 31 de desembre del 2020 per les persones i famílies en situació de risc d’exclusió. Això és una notícia positiva per als terrassencs que no es quedaran sense subministrament elèctric. Entre el 2015 i el 2020, el deute a la ciutat ascendeix a gairebé dos milions d’euros.

To Top