"Cal fer un últim esforç", tot i que en aquesta recta final "és possiblement quan ens està costant més". Aquesta és l’enèsima declaració de la consellera de Salut, Alba Vergés, que torna a demanar a la ciutadania paciència davant el manteniment set dies més de gran part de les restriccions per la Covid. A partir del 8 de març, els bars i restaurants podran obrir de les 7.30 hores fins a les 17 hores. Fora d’aquesta franja horària, els clients no podran romandre a l’establiment. El Procicat va aprovar també la recuperació gradual de les classes presencials a la universitat amb un 30% d’aforament, la recuperació del lleure i les extraescolars per als àmbits de Secundària, FP i Batxillerat, així com de les competicions d’esport federat per a majors de 16 anys. A més, es permeten més de dues bombolles en les reunions de sis i també es reprenen les activitats als centres cívics per a majors de 60 anys, amb un màxim de sis persones i a l’aire lliure. També ha decidit obrir els vestidors als gimnasos, i museus i biblioteques podran celebrar actes culturals. Per tant, el Govern català dona una mica més d’aire, però l’ofec és massa gran. Cada cop és més difícil mantenir l’alè. I l’únic que es fa des dels responsables de la Generalitat és reclamar encara més esforços, després d’un any com aquest. Ja se n’han fet molts d’esforços fins ara i, de moment, l’única recompensa és una crisi.
Les ajudes directes
Els empresaris ja fa temps que s’han plantat davant d’aquesta situació. Ahir, però, van fer un acte de força. Les patronals com la Cecot conjuntament amb més de 300 entitats empresarials -amb una representació terrassenca molt destacada- van celebrar un acte unitari a l’Estació del Nord de Barcelona per reclamar ajudes directes per a les empreses i un Govern "fort" que treballi en uns pressupostos amb "sensibilitat econòmica i empresarial". Sota el lema "Ja n’hi ha prou, centrem-nos en la recuperació", els empresaris demanen ajudes sostingudes en el temps i proporcionals que garanteixin la viabilitat de les empreses, després d’un any de tancaments "arbitraris". Així mateix, van reclamar impulsar la taula de diàleg acordada pels governs i la "recuperació de la normalitat" a Catalunya. I com no, van condemnar la violència i els aldarulls de les últimes setmanes.
No és nou. La Cecot i la Cambra de Comerç de Terrassa havien exposat aquests arguments els últims dies. La posada en escena d’ahir mostra la urgència d’emprendre aquestes mesures. Estem davant d’una crisi econòmica greu que afecta tothom i les accions que s’han dut a terme per iniciar la recuperació no han resultat efectives. Cal posar fil a l’agulla com més aviat millor, amb mesures en profunditat per a la reactivació econòmica.