VULL començar aquest article felicitant a totes i tots els que van participar en aquesta jornada electoral pel seu civisme, i de manera especial, als que van donar confiança als socialistes. La jornada electoral venia acompanyada de totes les limitacions, prevencions i pors que genera la pandèmia. Haig de dir que les mesures de prevenció adoptades i el seu compliment per part dels membres de les meses electorals, el personal municipal, el personal de Creu Roja i els votants va ser exemplar. El dispositiu electoral, ampliant el nombre de col·legis, amb uns itineraris ben definits i amb una bona gestió de les cues, i amb tot un seguit de petits detalls que s’havien previst van funcionar molt bé. En cap moment vaig tenir la sensació que estigués en una situació de risc, com a vegades podem tenir en altres situacions de la vida diària. La meva felicitació a tots/es els que van fer possible aquesta situació de normalitat. Segurament l’aspecte més destacat de la jornada va ser l’abstenció, que al conjunt de Catalunya va arribar al 46,40%, en termes absoluts 2,5 milions, i a Terrassa es va situar en el 49,42 %, 3 punts més que la mitjana. Com ha afectat aquesta participació en els resultats dels diferents partits a la nostra ciutat? En principi, els partits independentistes majoritaris, Junts i ERC, treuen els millors resultats ara i històricament al centre de la ciutat, allà on hi ha hagut més participació, mentre que el PSC guanya a la resta de districtes, on la participació ha estat molt més baixa. Una dada per treure conclusions.
Segurament hi ha una part d’aquesta abstenció que és fruit de la pandèmia, és possible que la meteorologia tingués també alguna influència menor, però de ben segur que hi ha causes més profundes que responen a un desencant social de la política catalana i la seva incapacitat per oferir solucions als problemes de la ciutadania.
Cal destacar també l’entrada de la ultradreta, amb 11 diputats i 4a força política a Catalunya, i a Terrassa amb un 9,20 % dels vots. Una anomalia dins del nostre panorama polític històric que veurem quines repercussions acaba tenint i que hauria de provocar una profunda reflexió dels partits polítics.
Respecte als resultats, la victòria dels socialistes a la nostra ciutat és clara, amb un 25,80% dels vots, superant a la 2a força, ERC, en 5 punts; i en 9 a Junts, la tercera. S’ha capgirat el mapa de les darreres eleccions al Parlament i la Generalitat, on el PSC no guanyava des de 2006; d’altra banda és entre aquests tres partits majoritaris, l’únic que guanya vots,1.600, mentre que ERC ha perdut al voltant de 9.000 i Junts, 7.000.
El missatge del PSC ha estat clar: diàleg i passar pàgina per a superar una etapa en què els governs catalans han situat el centre d’acció política en l’enfrontament amb l’Estat espanyol al voltant de la independència, amb resultats totalment negatius per a la convivència i l’economia a Catalunya. La victòria socialista avala l’aposta decidida del PSC de deixar enrere aquests 10 anys de paràlisi i afrontar una nova etapa posant al centre de les polítiques els problemes reals de la ciutadania. Salvador Illa ha retornat al PSC com a primer partit polític de Catalunya. Els socialistes tornem a ser el centre de gravetat de la política catalana, i això és una bona notícia per a tothom que està fart de la confrontació a què els independentistes ens han portat durant aquests darrers anys.
I el futur? L’aritmètica dels resultats electorals admet moltes combinacions, caldria molta generositat per separar el desitjable del possible, especialment en un moment tan crític com l’actual. Seria un pas important per a la reconciliació de la política amb una ciutadania que cada vegada desconfia més d’una política que no dona resposta a les seves necessitats. Des del PSC, el nostre candidat Salvador Illa, guanyador de les eleccions, manté l’oferta de diàleg a uns pactes de govern que se centrin en la superació de la crisi sanitària i la reconstrucció econòmica i social que Catalunya necessita. Creiem que és el millor servei que podem prestar a Terrassa i al país.
Nota de l’editor: El Diari de Terrassa obre les pàgines a les opinions dels grups amb representació a l’Ajuntament, que es publiquen segons ordre d’arribada.