Opinió

Una setmana més

El Procicat ha decidit mantenir set dies més la totalitat de les restriccions fins ara vigents, però sí que ha aprovat una certa flexibilització d’algunes mesures que afecten els més petits. Així, s’autoritzen les activitats extraescolars de tota classe i l’esport escolar, així com les activitats de l’àmbit del lleure educatiu dirigides a infants d’Educació Infantil i Primària. També s’equipara l’esport federat i els consells esportius pel que fa a poder entrenar amb més de sis persones i participar en les competicions permeses. El Govern ha decidit no alleugerir les restriccions en constatar una tendència a l’aplanament de la corba epidèmica, fins i tot amb un mínim repunt en alguns indicadors, com ara l’Rt.

Aquesta decisió s’ha pres quan el procés de vacunació segueix en marxa, tot i que a un ritme més lent d’allò que seria desitjable. L’obertura total de les restriccions encara trigarà més temps a arribar. Però continua sense passar res, els catalans ja ho hem assumit amb normalitat i tranquil·litat. Després de les eleccions al Parlament, l’atenció s’ha centrat en la futura formació del Govern de la Generalitat, amb les possibilitats de pactes i les converses entre els líders polítics. A més, la detenció del raper Pablo Hasél, amb l’esclat de les protestes arreu del país i els enfrontaments amb la Policia, estan ocupant les hores dels informatius i les pàgines dels diaris. Enmig d’aquesta situació, les mesures per la Covid decretades pel Procicat queden en un segon pla. No obstant això, no es pot oblidar que hi ha sectors molt afectats per aquestes decisions de l’Administració. Aquesta setmana, la patronal Cecot feia un toc d’atenció als polítics, als quals els reclamava "coratge" i un consens ampli en les estratègies econòmiques. La Cambra de Comerç de Terrassa s’hi va afegir ahir amb l’enviament d’una carta a tots els grups parlamentaris als quals els requereix la màxima col·laboració per fomentar l’activat socioeconòmica.

Qui ha anat una mica més enllà amb les seves reclamacions ha estat Autònoms Egarencs i del Vallès, que ha engegat una demanda col·lectiva contra l’Estat i la Generalitat de Catalunya, per demanar responsabilitats pels perjudicis causats als treballadors autònoms i les pimes de la comarca a conseqüència de les restriccions sanitàries, que han provocat una important incertesa en els negocis. És una acció per aconseguir que se’ls escolti, perquè asseguren que no poden continuar d’aquesta manera. Segons l’entitat, i ha gremis molt perjudicats a Terrassa i cada dos o tres dies tanca un negoci a la ciutat. L’hostaleria, l’oci nocturn, les agències de viatges i els gimnasos són segurament els sectors més afectats per les restriccions, però no els únics.

Es tracta, doncs, d’una reclamació col·lectiva del sector econòmic terrassenc. És hora de tornar a donar suport de veritat als negocis, de posar fil a l’agulla a les polítiques de suport a l’empresa per iniciar la recuperació com més aviat millor.

To Top