Opinió

L’oportunitat tecnològica

La pandèmia de la Covid-19 ha provocat que la digitalització hagi entrat fins al fons de les nostres vides. Des del comerç digital i les plataformes de "streaming", fins a les videoconferències de feina i familiars, som conscients que la connectivitat ens ha ajudat molt com a individus i com a societat. En paral·lel, el sector econòmic s’ha vist afectat per una crisi que no s’esperava i que en alguns casos ha agafat les empreses sense tenir els deures fets.

I és que ja fa anys que se’n parla, de la nova revolució anomenada Indústria 4.0. Es tracta d’un fenomen que requereix poca explicació, perquè socialment sabem què suposen els avantatges d’Internet. Hi trobem totes les derivades de la digitalització aplicada a la indústria: des de la realitat virtual i augmentada fins als sensors connectats a la xarxa ("Internet of Things"), que recullen milers de dades al núvol ("Big Data") per ser processades mitjançant Intel·ligència Artificial. També trobem robots o les impressores 3D, capaces de materialitzar un dibuix en tres dimensions. Tot plegat, una autèntica revolució a la qual els països industrialitzats líders li dediquen tota l’atenció possible i es cuiden de generar llocs de treball de qualitat. La situació tecnològica de les indústries no és la desitjada. Els experts apunten que només un 20% de les empreses ha fet la transformació digital. Ara trobem una oportunitat per revertir-ho.

Els pròxims mesos caldria accelerar la recuperació econòmica i construir el futur post-Covid. Per fer-ho, no hi ha més remei que apostar clarament per la innovació i la quarta revolució industrial, la coneguda com a Indústria 4.0. No podem seguir ancorats al passat. Això demana més recursos per a la recerca, el desenvolupament i la innovació (R+D+i) i invertir en tecnologia per assolir un cert grau d’independència tecnològica. Parlar d’innovació no vol dir necessàriament aplicar la tecnologia: també es tracta d’innovar sobre l’organització, el procés i el producte.

En aquest marc, l’Ajuntament de Terrassa ha decidit apostar-hi amb el Pla d’Acció per al sector industrial, amb l’objectiu de millorar la competitivitat de les empreses locals. A més a més, ha presentat la plataforma TerrassaIndustria.cat, un espai digital on empreses i usuaris poden interactuar per compartir experiències i interessos comuns. Només és un primer pas, però ha de situar la ciutat en les primeres posicions a la graella de sortida d’aquesta crisi.

To Top