Opinió

El bé comú i la pau social

DIUMENGE passat van tenir lloc les eleccions al Parlament de Catalunya. No és la meva missió oferir anàlisis sobre el resultat ni tampoc solucions tècniques per al futur govern de la Generalitat de Catalunya. Si que voldria recordar aquell episodi de la Sagrada Escriptura, del primer Llibre dels Reis (cf. I Re 3, 5. 7-12) en què Déu concedeix a Salomó demanar tot el que vulgui, i ell no sol·licita èxits personals, ni victòries bèl·liques, ni tampoc riqueses materials, o una llarga vida, o l’eliminació dels enemics. Al contrari, com que se sent incapaç de dirigir el seu poble, demana al Senyor l’art de saber escoltar i governar, de captar amb objectivitat la realitat de la vida, de les persones i de les coses, de tenir un judici recte per a saber discernir allò que s’ha de fer.

Governar un poble és una missió d’una responsabilitat i una complexitat tan grans que qualsevol líder es pot sentir desbordat i superat. És imprescindible fer un exercici continu de realisme, perquè governar no és un privilegi, ni un domini, sinó un servei, i per a servir el poble és indispensable estar molt atents a la realitat complexa de les persones, de totes les persones, i també de les institucions, per tal de saber discernir cercant sempre el bé comú. Governar és treballar al servei de la veritat i de la justícia. Preguem perquè el Senyor ompli el cor i l’enteniment dels que han de ser els nostres governants amb lucidesa i fermesa al servei de la justícia, en la construcció del bé comú i la pau social.

Diumenge passat també s’ha celebrat la campanya de Mans Unides de 2021, que porta aquest títol: "Contagia solidaritat per a acabar amb la fam". El compromís de Mans Unides és lluitar contra les múltiples formes de la fam i la pobresa, i s’inspira en l’Evangeli i la Doctrina Social de l’Església. Enguany ens recorda vivament que les xifres de la fam i la pobresa s’han empitjorat a causa de l’actual pandèmia, i que les comunitats més vulnerables no tindran assegurat l’accés a les vacunes per a fer-hi front.

D’altra banda, la crisi sanitària del coronavirus ha trobat la humanitat sumida en una crisi greu del medi ambient que afecta d’una manera especial els països més pobres i vulnerables del planeta. En aquests llocs els grans principis com el bé comú, la justícia o la solidaritat solen quedar relegats i, en canvi, les crisis del medi ambient i les pandèmies globals es fan presents d’una manera més cruel.

L’acció de Mans Unides consisteix en la realització de projectes concrets i en la difusió de les causes de la fam i de la pobresa i es fonamenta en el compromís per a fer possible un somni que els ha portat a millorar les condicions de vida de moltes persones des de fa més de seixanta anys. És en Jesús i en el seu missatge on troben la força per a comprometre’s a favor dels més necessitats. És la seva petita aportació en la construcció de la fraternitat, en el projecte de Déu per al món, que exigeix viure en justícia i solidaritat. Tant de bo que tots col·laborem, cadascú des del seu lloc i des de la seva responsabilitat, a organitzar la societat i l’economia d’una manera més coherent amb la dignitat humana. Cercant el bé comú, garantint els drets humans, tenint cura de la casa comuna.

Ens cal fer molta pedagogia, educar petits i grans en una "cultura de la solidaritat" compromesa en la lluita contra la pobresa i l’exclusió, promovent les "condicions de vida digna" per a tothom. Per a treballar en la construcció d’aquest altre món que és possible, Mans Unides necessita la nostra col·laboració. Siguem generosos, doncs, en aquesta campanya solidària, i tinguem present en la nostra pregària els polítics que han estat escollits democràticament.

* L’autor és bisbe de Terrassa 

To Top