Opinió

Molt més que cinema

Malgrat ens hagués agradat que Terrassa pogués celebrar la seva tercera setmana del cinema en unes altres circumstàncies, tenim clar que com a Ciutat Creativa del Cinema per l’UNESCO tenim un compromís amb la ciutadania per la màgia del setè art.

Un art, el cinema i per extensió l’audiovisual, que avui transcendeix d’unes sales de cinema que hem de preservar per lligar-se amb la vida i la ciutadania, popular i culte, que es lliga tradició i noves tecnologies, que està present permanentment a les nostres vides.

Aquests dies el Cinema Catalunya rebrà l’homenatge de l’Acadèmia del Cinema Català com una de les 13 sales centenàries que queden al País. Un homenatge que ens permet recordar una història on aquest art ho ha estat tot, des d’atracció de fira, esdeveniment solemne de catifa vermella, cultura amb majúscules o entreteniment amb crispetes. El cinema, aquell art que ens permet durant la seva setmana terrassenca tenir a artistes brutals com Conrad Roset o Anna Taratiel parlant de la creativitat en les arts amb artistes d’arreu de l’estat espanyol, com pot animar a centenars de persones a gravar els seus propis projectes per participar al recuperat concurs del Pla Seqüència que ens recorda que molts tenim un cineasta amagat a algun racó de l’ànima. I és que, per més que molts no ho intueixin, quan les persones més joves es posen a gravar un vídeo original per les seves xarxes socials també veuen de la memòria audiovisual.

I així és com entenem des de l’Ajuntament ser Ciutat del Cinema, posant en valor les iniciatives socials i artístiques que es nodreixen del relat audiovisual per fer activitats que interrelacionen totes les arts (música, arts escèniques, audiovisual…)

Terrassa té una forta implementació de serveis a la producció audiovisual i cinematogràfica així com un lloc destacat i singular en la formació cinematogràfica, audiovisual i de creació digital. Parlem d’indústria audiovisual, la treballem i la veiem com a opció de futur, però en aquestes línies el que volem destacar és la voluntat d’apropar el cinema i l’audiovisual, d’augmentar l’oferta d’activitats adreçades directament a la ciutadania.

Moltes ciutats han optat per acostar-se al cinema a partir del model del «Gran Festival" per treure el cap. Nosaltres, però, defugim de l’idea d’invertir grans esforços econòmics en la creació d’un esdeveniment com s’ha fet tradicionalment i apostem per una oferta d’activitats estables de difusió del cinema vinculat a les arts clàssiques que l’han precedit i enfocant-nos en l’adquisició de coneixement en el llenguatge audiovisual, amb la convicció què és el llenguatge narratiu de les generacions digitals.

Ens plantegem donar suport a les activitats plantejades per la iniciativa social i distribuïdes al llarg de l’any i del territori, volem impulsar les iniciatives dels emprenedors i mantenir una oferta continuada i descentralitzada.

Creiem que la societat actual no necessita actes de "catifa vermella" ens decantem pel gaudi íntim de l’equipament de proximitat i de l’aposta propera, càlida que ens apel·la des de la proximitat del veïnatge i per donar suport a l’esperit creatiu dels terrassencs i terrassenques.

Aquesta estratègia en relació a la difusió de la cultura audiovisual no és la únic camí que volem recórrer. L’aposta per l’Educació, la cohesió i la diversitat completen el nostre compromís amb la ciutadania.

Continuar amb l’aposta iniciada fa dos anys per la creació audiovisual en el medi escolar amb el projecte TRS, Fem Cinema!; continuar amb la iniciativa de Casal d’Estiu Educatius i els tallers de narrativa audiovisual; estimular la realització de recerca entre els alumnes de la ciutat són projectes que ja s’estan impulsant per assolir el compromís amb la ciutadania, amb UNESCO i amb el futur!

To Top