DEMÀ passat, se celebra la diada mundial contra el càncer de mama. Fixar una diada dedicada a una causa tan lloable com aquesta no pretén altra cosa que mentalitzar el col·lectiu femení de cara a fer-se diagnòstics i controls. És la manera d’anar eradicant aquesta patologia. Val a dir que, a escala mundial, cada mig minut se’n diagnostica un. Cal, doncs, orientar i insistir a les senyores a conèixer els factors de risc i promoure hàbits saludables.
Aquest tipus de càncer és el més comú entre elles, segons les estadístiques de l’OMS. Consisteix en un creixement anormal de cèl·lules malignes al teixit mamari. Pot créixer en base a antecedents familiars, edat avançada i consum d’opiacis, tabac i alcohol. Les dades reflecteixen que és un dels tumors més malignes que poden tenir. Alhora, tanmateix la investigació i els avenços científics han ampliat fins al 90% la taxa de supervivència. Malgrat tot, gestionar un nombre aproximat de 6.000 morts anyals a Espanya ens demana no defallir.
Les campanyes publicitàries, l’impacte d’un color rosa d’uns llaços preciosos, la recomanació d’aprendre a fer-se l’autoexploració i dur a terme una revisió anyal ajudarà a guanyar la batalla…
Mentre tanco aquesta columna, m’arriba la fotografia d’un equip oncològic de l’Hospital Vall d’Hebron (a Barcelona). El configuren deu persones admirables (casualment nou dones i un home). Justament el comentari del peu de foto dóna per a sucar-hi pa: "Tant de bo que defenséssim aquest equip mèdic i la sanitat pública amb el mateix entusiasme que posem en l’equip de futbol que ens té el cor robat!". Sense més comentaris.
Des de la creació del món, la dona té l’estructura orgànica, hormonal i psíquica per ésser portadora de vida. És clau per a la concepció, la gestació i el part. Més enllà, l’instint maternal esdevé realitat biològica i la lactància dels nadons es duu a terme a través del pit matern. Així, qualsevol ajut orientat a no malmetre el cicle és cabdal. Des d’ací, el meu reconeixement envers tots els professionals que lluiten en la batalla del càncer de mama. Sense oblidar els voluntaris. Concretament a Terrassa, un record especial a Oncolliga.