Sembla que no ens ho acabem de creure. Sí, diuen que hi ha un rebrot important del virus a Barcelona i la seva àrea metropolitana, però ens sembla que està lluny i que aquí, a Terrassa, la situació està controlada. Es diu que n’augmenten els casos, però no hi ha xifres rellevants de pacients ingressats a Mútua i Hospital. Ens hem de mantenir alerta, perquè no sabem quina és l’activitat real de la malaltia a la ciutat. És cert que, de moment, no es pot parlar de contagi comunitari però, tot i que no arribin malalts als hospitals, sí que hi ha activitat als centres d’assistència primària. I, el més important, també tenim mancances amb els rastrejadors. L’Ajuntament va proposar a la Generalitat la creació d’equips a la ciutat, però de moment no es coneix com està la iniciativa.
Malauradament, estem en una situació molt similar a quan ens deien que Itàlia ho havia fet molt malament i semblava que el coronavirus no passaria de Ventimiglia. El problema és que Barcelona està molt més a prop que Milà i que, contra el que s’esperava, les altes temperatures de l’estiu no estan fent que el virus redueixi la seva capacitat de transmissió. I les males notícies no queden en això. Metges d’hospitals barcelonesos ja han dit que la realitat comença a contradir la creença que el virus se centra en els joves i que la seva afectació és lleu. Es comencen a donar casos de greus pneumònies en pacients, també joves, de Covid-19. Els experts ens alerten sobre les reunions familiars, sobre les aglomeracions i l’oci nocturn (amb tancament de discotequetes decretat per la Generalitat). El problema no són les reunions, sinó la nostra conducta en aquests escenaris. Hi ha recomanacions bàsiques com no compartir utensilis, usar la mascareta i reduir el temps de les visites. Aquestes prevencions podrien ser fàcils de recordar, tot i que ens costa, a les reunions familiars i d’amics, però es converteixen en un problema quan sortim a la nit, siguem joves o no tant.
L’Ajuntament ha iniciat una campanya d’informació al carrer per recordar a la ciutadania les normes bàsiques que ens ajudaran a evitar contagis. Qualsevol iniciativa és bona per ajudar-nos a no perdre consciència de la nostra situació d’exposició davant del contagi. El virus no ha marxat, continua entre nosaltres, té la mateixa capacitat de transmissió i tenim la mateixa incertesa sobre com ens afectarà. Pot ser un “resfriadinho”, com deia l’inconscient president Bolsonaro, o una pneumònia mortal. No ens arrisquem, tot depèn de nosaltres.