Opinió

El KO d’un OK

a creença de la gent en que solament trucant el metge es pot fer front a la malaltia fa més mal a la salut del que els metges mai no podrien assolir imposant llurs serveis a la gent”. Heus ací una frase que trobo antològica del pensador austríac Ivan Illich, mort fa 18 anys. Molts el titllaren d´anarquista, en dir coses la gent no volia sentir. Es va qüestionar el consum voraç d´energia envers un desenvolupament esbojarrat que negava la pròpia justícia social. També va fer el mateix amb el treball per compte aliè, en veure´l com a no creatiu i mandrós.

Aquest tipus de crítica s´escauria rebé en el dur moment que ens toca viure. Semblava que tot ho teníem apamat i controlat. La tupinada, però, que ens han “cardat” en forma de KO de boxa contradiu el “zero killed” (cap mort) d´aquesta expressió anglosaxona. Quan escric aquest text, es freguen les 20.000 defuncions. Xifra que hauria de fer enrogir massa dirigents polítics que no saben on tenen la mà dreta.

“Un entorn social on prima l´ensenyament reglat per damunt d´un aprenentatge autònom tard o d´hora grinyola i rebenta”. Això explicaria el daltabaix que ens ha enganxat amb els pixats al ventre. N´Illich defensava que “les estratègies mèdiques fracassen perquè concentren massa esforços en la patologia€i ben pocs en bescanviar l´ambient que emmalalteix el personal”. Arribo a interpretar-ho com una crida a establir una dicotomia ambivalent entre ciència/coneixement i pensament filosòfic. Una mena de retorn horari a la Grècia clàssica dels grans pensadors. Malgrat que més d´un arribi a etiquetar-me com desfasat i retrògrad.

Contrastant, d´alguna manera, la crisi bancària de fa 10 anys i l´actual, recordo manifestacions d´alts executius financers que preveien una lenta/progressiva desacceleració del creixement econòmic. Actualment, les macroxifres del conglomerat que embolcalla el FMI i el BCE assenyalaven una “temperatura” del PIB perfecta. Ja s´ha vist. Seguint amb termes boxístics, recordo aquell film de 1956 titulat “The harder They Fall” .

Posat a demanar, senyors del govern: deixeu de mirar-vos el melic. Vetlleu per la “formació”global del ciutadà, “capant” la teleporqueria. Ajudareu una mica a combinar coneixement amb criteri intel·lectual. O no ?

To Top