Ahir parlàvem de la incertesa que provoca la proliferació d’opinions diverses, especialment si provenen de l’administració. Fèiem esment del pla de desconfinament que el Govern de la Generalitat de Catalunya diu que posarà en marxa, sense consens entre els experts científics sobre parts importants del seu contingut i en segon lloc pel desconcert que provoca en la població que existeixi un debat tan intens quan, des d’un punt de vista competencial, no sabem encara si serà aplicable.
Continua la qüestió amb el pla de desconfinament dels nens. El cap de setmana passat es va dir des del Govern central que es relaxarien les mesures perquè els nens poguessin sortir de casa. Es va parlar dels nens fins a dotze anys i immediatament es va fer públic un protocol de sortida amb horaris i formes. La consigna des de Madrid, insistim que fem una exposició objectiva, sense cap altra matís, és que sortiran els nens fins a catorze anys, però només acompanyat els adults en les sortides que aquests fan habitualment i estan autoritzades pel decret de l’estat d’alarma. El desconcert ve quan el portaveu d’ERC, Sergi Sabrià, diu ahir que el que s’ha de fer és seguir el protocol marcat per la Generalitat de Catalunya i que tots estem tranquils, perquè no hi haurà un Guardia Civil esperant per posar multes a ningú. En realitat es tracta d’una crida a la desobediència al decret de l’estat d’alarma.
Una altra qüestió és tot el que està relacionat amb les mascaretes. Necessitem consignes clares i no les tenim. En primer lloc, existeix una confusió important i evident sobre el nivell de protecció de les mascaretes, si són reutilitzables, si no ho són, en quines condicions es poden reutilitzar i quantes vegades; si són millors les que tenen vàlvula, les quirúrgiques, les higièniques, les FFP2 o FFP3. De fet, per exemple, a la nota de premsa de l’Ajuntament de Terrassa sobre les mascaretes que es comencen a repartir avui als domicilis de la ciutat s’especifica que són d’un sol ús, però “en les actuals circumstàncies excepcionals, l’Ajuntament aconsella a la ciutadania utilitzar-les també de forma excepcional”. Es pot entendre que és una recomanació a la reutilització, però en quines condicions?
No és cap retret, és una mostra més de les incògnites amb les que ens movem des de ja fa més de cinc setmanes i encara no sabem si les mascaretes seran obligatòries, recomanables i si n’hi haurà per tots. Ni les indicacions de l’OMS són clares ni coincideixen amb altres veus expertes. Ens en sortirem.