Tancament de fronteres a la Unió Europea, tornada a la més absoluta sobirania dels estats a la unió europea en decidir alguns el tancament de les seves fronteres domèstiques, quarantenes i tancament de fronteres al sud-est asiàtic, declaració d’emergència nacional als Estats Units i tancament de fronteres amb el Canadà; declaració d’estat de calamitat a Brasil; la cancellera alemanya diu que estem davant el pitjor desafiament des de la Segona Guerra Mundial. Estem davant d’una situació mundial absolutament explosiva i el pitjor és que no sabem ni com ni quan acabarà.
Les mesures econòmiques que ha adoptat el president del Govern, Pedro Sánchez no tenen precedents ni a la democràcia espanyola ni probablement a la història del país i tot reconeixent la importància i la magnitud de les mesures, veient la situació, l’únic que pensem és en si serà suficient per mantenir en marxa l’engranatge econòmic. Una forma molt senzilla que tenen els experts d’explicar l’economia és dir que es tracta del moviment de diners. Una empresa produeix i per fer-ho paga uns proveïdors i uns treballadors i després cobra dels seus clients, que a la vegada complementen o completen el circuit. Aquest moviment és el que manté en marxa el sistema capitalista i si la cadena es trenca, és com tirar sorra a un motor. El que busca el Govern és injectar diners al sistema de manera que el circuit no s’aturi. Aquesta és la qüestió, si serà suficient.
El sistema sanitari està fregant el col·lapse perquè ja veníem d’una situació de gran complicació a causa de la crisi de 2008. Les retallades pressupostàries imposades per Europa van afectar a tots els àmbits dels diferents països de la Unió, però especialment a la sanitat i a l’ensenyament. Encara ara, dotze anys després, no ens hem recuperat i l’allau de malalts que estan arribant als hospitals i els que arribaran a partir de la setmana que ve, bloquejaran l’assistència sanitària. Amb l’economia passa el mateix. Estem encara sortint d’una crisi, en una situació que s’ha agreujat per la disciplina de la Unió Europea i just quan sembla que s’està la màquina comença a funcionar sense sorra, ve un altre grapat. El comentari generalitzat ahir al matí després de llegir el decret fet públic pel Govern era relacionat amb els ERTOS, expedients de regulació temporal d’ocupació, una paraula que en les setmanes vinents serà tan famosa com el mateix coronavirus. Seran centenars de milers les empreses i negocis que s’hi acolliran. Caldrà veure que s’acaba de fer amb els autònoms. I veurem com i quan sortim d’aquesta situació.