El conseller Damià Calvet va parlar fa uns dies en aquestes pàgines sobre temes de gran interès per a la ciutat. Ja va deixar molt clar que la Generalitat no posarà remei al greuge que significa que Terrassa estigui condemnada a estar a la Zona Tarifària 3. Insisteix el titular de Territori i Mobilitat que la solució és la T-Mobilitat. Va acusar l’Ajuntament de Barcelona d’un nou retard i assegura que s’implantarà el 2021. El plantejament teòric és bo, ja que, com deia el conseller, es descentralitza la mobilitat, que avui dia té com a referent Barcelona i cada municipi passa a ser el centre de la seva mobilitat. Els usuaris pagaran en funció de la distància que recorrin en els seus desplaçaments.
Una altra cosa serà com es presentaran les diferents tarifes, que es modularan en funció del nivell d’utilització del transport públic per part del viatger. Els nous títols estrenats aquest any han estat força polèmics i en alguns casos la conselleria ha hagut de modificar. En el que respecta a Terrassa no només patim ara el greuge de la Zona 3, sinó que a més, en alguns títols de transport, no ens beneficiem de la rebaixa que significa el desplaçament a estacions limítrofes com Sabadell o Rubí.
Al marge del transport interurbà, assumpte extremadament sensible a la ciutat, i insoluble, pel que va dir, va tractar també sobre el polèmic Quart Cinturó, també denominat B-40. La definició del conseller Calvet va ser inequívoca. La Generalitat defensarà la continuïtat de la via fins a Granollers. La considera una infraestructura estratègica i imprescindible per al mapa viari català i especialment per als dos vallesos. La definició inequívoca de la Generalitat esborra dubtes sobre el futur de l’autopista, tan reivindicada pels sectors econòmics i tan rebutjada pels partits d’esquerra i entitats ecologistes.
S’ha refredat molt el debat entorn de la B-40 per l’endarreriment de les obres i els fets consumats que implica la connexió entre Terrassa i Abrera. El problema continua sent el projecte de continuació de la via des de Terrassa, la connexió amb Sabadell i la continuació fins a Granollers. De tota manera, la construcció de la via va per llarg, perquè s’han de confirmar traçats, estudis d’impacte i tot el procediment de dotació pressupostària i adjudicació de l’obra. Falta molt temps.