D’acord amb aquest adagi, “el gener és dormiler”. Els jubilats, que no han d’anar a gruar, no cal llevar-se d’hora. Sobretot en determinats indrets geogràfics com, per exemple, Vacarisses, la Terra ferma o la Plana de Vic. Si més no per allò de “boires pel gener, no pots sortir al carrer”. “De tots els mesos de l’any, el gener és el primer; per això és el vertader.” Hi ha, tanmateix, algun refrany d’aquest mes que m’arriba a treure el son: com el “de gener a gener, el diner és per al banquer”. De manera preferent, a hores d’ara, quan el servei comercial de les seves oficines palesa moltes “mancances”. Bufa!
“El gener és el mes vertader perquè és el primer.” Això sí, s’acompleix quan no és ventoler. “És l’hereu, la porta o la clau de l’any. És el primer i el més cavaller.” En base que “el bon ametller floreix pel gener”… “Del gener ni ovella ni corder”, perquè “el bon gener és eixut i gelater”. També s’hi escau la sentència “d’amors, sempre el primer i, de lluna, la de gener”. Malgrat els efectes del canvi climàtic, una cosa és ben certa: “Tronades pel gener, bona anyada solen fer”. Que ho preguntin a la pagesia! D’això, en saben un pou. “Aigua al gener, tot l’any va bé.” “Blat a la sitja i vi en el celler.” Potser amb una sola excepció: “Aigua de gener emprenya l’oliver, però és bona per al sementer”. De fet, “el gener diu al febrer: ‘jo he plogut molt; tu plou també'”. Com en són, de sàvies, la paremiologia i la tradició popular! Sort en tenim -entre d’altres- de la bona tasca recopiladora que va fer en Joan Amades, que ens va deixar exactament fa seixanta-un anys.
A més, “si glaça molt pel gener, vinga jeure i no fer res”. Això, sens dubte, representaria una autèntica mala peça al teler. No s’hi val a creuar-se de braços per causes meteorològiques. Suposant que el temps ens faci la guitza, sempre ens resta aquest bon recurs: “Al gener, cerca sempre un bon recer”. Val la pena recordar que, en ben pocs dies, encetarem la “setmana dels barbuts”. En teoria, la més freda de tot l’any. Durant la qual toca pencar de valent. De fet, “per sant Antoni de gener, tan sols fan festa el cavall i el traginer”. Dues setmanes més enllà, serà moment de desar el pessebre nadalenc: “Per la Candelera, gran fred i gran gelera”.
Contràriament a la tesi del títol de la columna, “qui matina fa farina”. O “si del dia vols profit, que no et trobi el sol al llit”. En qualsevol cas, em peto de riure en veure com encara hi ha gent que matineja per anar a fer cua als grans magatzems€, de cara a rebaixes. Tela!