Opinió

Renovar-se

La pugna entre el taxi i les plataformes de vehicles de transport amb conductor sembla que ha acabat, però segur que està en "stand by". Companyies com Uber i Cavify han vingut per quedar-se tot i que hi ha qui diu que la seva retirada és estratègica i que l’han fet per agafar embranzida. De fet, a Madrid, ja hi ha taxistes integrats a Uber, la qual cosa pot provocar un cisma al col·lectiu que ja veurem com evoluciona. A Terrassa no va arribar la polèmica perquè les plataformes no van arribar a instal·lar-se, però els taxistes terrassencs van seguir molt de prop la lluita dels seus companys a Barcelona i Madrid.

Aquells fets van introduir un debat important sobre les formes de transport, en realitat sobre els models de negoci en els sistemes de transport de vehicles amb conductor, perquè el taxi no deixa d’estar inclòs en aquest segment. Les noves tecnologies han canviat les nostres vides i segurament canviaran el món del taxi, però una cosa és que el taxi evolucioni i una altra de ben diferent és que una oferta del tot invasiva acceleri el canvi per exterminació. En qualsevol cas, el debat continua obert.

Mentrestant, els taxistes terrassencs intenten millorar el servei amb noves fórmules de contractació. Han demanat a l’Ajuntament que introdueixi una nova tarifa a través d’una aplicació de telefonia que gestiona reserves en línia a diversos municipis. Es tracta de la denominada tarifa 5 que permet tancar el preu del viatge en el moment de la contractació. És a dir, l’usuari pot saber exactament el que li costarà el seu desplaçament des del punt de recollida fins al seu destí. És un dels avantatges que ofereixen les plataformes VTC, que ja els estan adoptant els taxistes. És cert que existeix un cert recel sobre què ens costarà el viatge en taxi, que segurament ens en dissuadeix moltes vegades. Si finalment l’Ajuntament permet la implantació d’aquesta nova fórmula, tal com demanen els taxistes, sabrem què costa anar a qualsevol punt de la ciutat, és possible que ens sorprengui satisfactòriament el preu i que això ens animi a utilitzar el taxi.

Les noves tecnologies han de servir per modernitzar l’oferta del taxi i permetre la preparació del sector per a la que serà una lluita cruenta amb les plataformes en un futur no massa llunyà.

To Top