Divendres passat vam viure una situació estrambòtica. Un exemple (i últimament n’hi ha massa) de com s’està utilitzant la majoria del govern a l’Ajuntament de Terrassa per tombar propostes de ciutat, transversals, propostes que aconsegueixen reunir acords entre tots els grups de l’oposició, propostes que són apolítiques i haurien de gaudir d’un consens comú en tots els grups.
Així i tot, una proposta d’acord de Junta de Portaveus que volia donar veu a un dels recursos en matèria de violència de gènere d’aquesta ciutat, com és la Unitat d’Atenció a la Víctima (UAV) de la Policia Municipal, va ser tombada pel govern, tant per Tot per Terrassa com per ERC, sense donar-ne explicacions, sense explicar el sentit del seu vot i sense dialogar prèviament amb el grup que la presentava, Ciutadans, per tal de buscar algun punt de trobada perquè la proposta tirés endavant. La reacció de tota l’oposició va ser d’incredulitat, quan una proposta d’aquest caire, d’un problema tan important i delicat com és el de la violència de gènere, el dia abans del ple se’ns notifica que el govern votarà en contra, sense saber el perquè. I no tan sols no van expressar-nos per quin motiu votaven en contra, sinó que ambdós partits es van posicionar incoherentment en contra d’un dels seus objectius marcats en el programa de govern per a l’actual mandat, en el qual ells mateixos incloïen "reforçar la tasca de prevenció de les violències masclistes i la formació especialitzada del personal de l’Ajuntament de Terrassa que treballa en l’àmbit de la sensibilització, la prevenció i/o l’atenció a les persones que les pateixen". I tot i així, tot i portar-ho com a eix en el seu pla de mandat, quan l’oposició presenta una proposta en aquesta línia la resposta del govern no és el diàleg sinó optar per silenciar, no ja tan sols a l’oposició, també aquells que lluiten cada dia per erradicar la violència masclista. El pròxim 25 de novembre és el Dia Internacional de l’Eliminació de la Violència de Gènere. La celebració d’aquests dies internacionals ens dona l’oportunitat de sensibilitzar i cridar l’atenció de ciutadans i mitjans de comunicació sobre problemes encara per resoldre, com és la violència de gènere que segueixen patint tantes dones. L’objectiu és doble: sensibilitzar les administracions perquè es prenguin mesures al respecte i que els ciutadans coneguin millor la problemàtica. Les dades de víctimes mortals per violència de gènere, de trucades al 016 i de víctimes de violència psicològica o sexual són esfereïdores. És per això que són de vital importància les tasques de les entitats, associacions, recursos públics i cossos policials que ofereixen suport, informació i recursos a les víctimes de violència de gènere. És important educar els ciutadans, però també les administracions, per estar assabentats de la problemàtica i dels recursos disponibles a la nostra ciutat.
Entre els recursos de la ciutat disponibles en aquesta matèria, la UAV de la Policia Municipal de Terrassa té una tasca molt valuosa: la recollida de denúncies, el seguiment i acompanyament de dones, i serveis de protecció. S’encarreguen també del seguiment telefònic dels casos registrats, així com de l’acompanyament personal de les víctimes, i alhora ofereixen informació a les dones sobre els recursos existents a la ciutat. El pròxim més de novembre hi haurà diverses activitats i campanyes dirigides a la ciutadania per conscienciar sobre la violència de gènere i quines eines i recursos hi ha per tal de tractar d’eliminar-la. És per això que vam creure pertinent, i de cara a les diferents accions i campanyes del pròxim més de novembre, que es realitzés una sessió informativa per al personal de l’Ajuntament de Terrassa, a càrrec de la UAV de la Policia Municipal de Terrassa, per tal que s’informés els treballadors municipals de quina feina realitza la unitat i quins recursos hi ha disponibles per a dones en situació de violència masclista, per al seu propi coneixement i per estar degudament informats de cara a la ciutadania.
Per això demanàvem, a més de realitzar aquesta conferència a càrrec d’una Unitat d’Atenció a la Víctima, que fa anys que treballa per erradicar la violència masclista i ajudar les víctimes, que s’acordés expressar el suport de l’Ajuntament de Terrassa amb les entitats, associacions, serveis municipals i cossos policials que donen suport i presten serveis a les víctimes de violència de gènere. Però el govern va votar en contra fins i tot d’aquest acord. No van ser capaços ni d’adonar-se que en votar en contra de la proposta en el seu conjunt no solament negaven donar veu a un dels recursos en matèria de violència de gènere, sinó que votaven en contra d’expressar el seu suport a totes aquelles entitats, casals de dones, centres cívics, associacions, serveis municipals i agents que treballen dia rere dia per ajudar les víctimes de violència masclista.
Aquest és, pel que sembla, el modus operandi que tindrem aquests quatre anys de govern de TxT i ERC. Un govern que afirma que vol governar per tots i dialogar, però que no és capaç de dialogar amb els seus propis companys del Consistori quan es tracten temes de tan extrema importància. Cal coherència i fermesa en la lluita contra la violència de gènere. No ens podem permetre, ni com a ciutat ni com a societat, que els partidismes ens allunyin de tirar endavant propostes per ajudar les víctimes de la violència masclista.