Opinió

300 joves apòstols

Els 300 joves pelegrins de la nostra diòcesi varen tornar el diumenge 28 de juliol de la peregrinació diocesana a Santiago de Compostel·la. Per a nosaltres ha estat una experiència molt enriquidora en tots els sentits, una experiència de recerca, d’encontre amb Déu, de conversió, que ens ha ajudat a resseguir els camins de la pregària, del compartir, de la humilitat, de la reconciliació. Durant aquests dies m’ha vingut a la memòria aquella famosa peregrinació de 70.000 joves de l’Acció Catòlica a Santiago de Compostel·la que va culminar els dies 28 i 29 d’agost de 1948. Han passat 71 anys. Hi varen participar 700 pelegrins mallorquins. En tornar a Mallorca varen tenir una rebuda multitudinària. Mn. Sebastià Gayà, consiliari diocesà, va adreçar unes paraules des del balcó de l’Ajuntament de Palma de Mallorca i va fer un resum que sintetitzava al mateix temps el sentit del pelegrinatge i la projecció de futur: " Vàrem anar a Santiago 700 pelegrins. En tornem 700 apòstols per iniciar la marxa de la conquesta sobre el jovent".

Nosaltres som conscients de les dificultats del moment present, però encara som més conscients que la iniciativa no és nostra sinó que és el Senyor qui ens envia; per això portem a la pràctica la missió des de la confiança absoluta en Ell, des d’una actitud d’esperança en qualsevol situació, perquè Jesucrist ressuscitat és el Senyor de la vida i de la història i és present en l’Església: "Jo seré amb vosaltres cada dia fins a la fi del món" (Mt 28,20).

A la nostra època hem d’evangelitzar els anomenats "mil·lennials", la generació nascuda entre l’any 1980 i l’any 2000, que es caracteritzen entre altres coses per ésser 100% digitals i amants de la tecnologia. Ells es preparen professionalment al màxim i busquen l’especialització; són inconformistes i poden aconseguir qualsevol cosa que es proposin; el seu objectiu en la vida és conèixer i experimentar més que no pas acumular riquesa, i, per últim, no els agraden massa els compromisos definitius i prefereixen gaudir de la vida i experimentar en els millors anys de joventut, deixant per a més endavant els compromisos.

Però la majoria dels nostres joves pelegrins pertanyen a la generació anomenada "centennial", els nascuts a partir de l’inici del nou mil·lenni. Ells són els primers "natius digitals", els qui han viscut amb internet des de molt aviat, els qui no saben què és un món sense tecnologies digitals avançades. Han nascut i crescut amb un smartphone o una tablet sota el braç; són autodidactes, creatius i estan sobreexposats a la informació; prefereixen projectes d’aprenentatge vocacional més que no pas la clàssica educació formal; més que tenir un treball fix, el que desitgen és tenir una feina adient a la seva personalitat, i tenir oportunitats de creixement professional per tal d’assolir els seus objectius.

Vàrem anar a Santiago com a pelegrins i tornem com a apòstols dels nostres companys, evangelitzadors en els nostres ambients. En contemplar aquest maremàgnum de noves tecnologies, podríem caure en el desconcert i sentir-nos una mica perduts a l’hora d’afrontar aquests nous reptes en el nostre apostolat. Ara bé, no tinc cap dubte que els nostres amics "mil·lennials" i "centennials" en el fons del seu cor i de la seva vida no són massa diferents dels joves de totes les èpoques, i que tard o d’hora confessaran el mateix que sant Agustí: "Ens heu fet per a vós, Senyor, i el nostre cor està inquiet fins que no descansi en vós". Ens tocarà sortir al seu encontre, anunciar-los la Bona Nova amb entusiasme i paciència, amb generositat i alegria, amb pedagogia i amor, inspirant-nos en l’apòstol sant Pau que en el segle I de la nostra era deia: "M’he fet tot amb tots, per guanyar-ne alguns, sigui com sigui" (1 Cor 9,22).

To Top