El debat està obert. Els bombers de Matadepera diuen que els plans de prevenció d’incendis del parc natural de Sant Llorenç estan desfasats i alerten de la possibilitat que es puguin produir situacions que compliquin la tasca dels bombers en l’hipotètic cas d’un incendi forestal. Parlen de la reducció a senders per a excursionistes el que en el seu moment eren camins tallafocs que formaven part dels plans preventius. De la mateixa forma, es queixen de la gestió del parc i del perill que implica l’augment de la massa forestal i especialment de la massa forestal contínua.
A l’altre costat de la taula hi ha la direcció del parc natural, que es gestiona des de la Diputació de Barcelona. El seu director considera que els plans estan plenament vigents, que es revisen constantment en funció de les circumstàncies i ve a dir que un incident aïllat dels bombers de Matadepera amb un camió de grans dimensions en un camí que requereix vehicles lleugers no pot posar en dubte els plans de prevenció del parc.
En qualsevol cas, és cert que existeix un debat obert entre els propis experts sobre com gestionar les grans masses forestals. L’incendi de la Ribera d’Ebre d’aquest any; el que recordàvem fa poques setmanes ocorregut a Montserrat el 1994, que va provocar tres víctimes terrassenques, o el que torna a ser notícia per l’inici del judici contra els seus causants a l’Horta de Sant Joan són episodis que tornen a posar sobre la taula la forma, no només de gestionar els boscos, sinó també d’implementar plans de prevenció eficients, allò que els incendis de l’estiu s’apaguen a l’hivern.
La gestió dels boscos és molt complexa a Catalunya a causa que bona part de la massa forestal està en mans de propietaris privats. La rendibilitat de la gestió és mínima per no dir deficitària i els boscos s’abandonen. La reducció sistemàtica de camps de cultiu fa que la superfície arbrada a Catalunya hagi augmentat de manera extraordinària i que, a més d’aquest augment, es doni la circumstància que la massa forestal sigui molt contínua, amb la dificultat que implica davant un possible incendi aconseguir controlar-lo.
Els experts han de decidir, però de tota manera no estaria de més escoltar totes les veus i generar espais de consens que no provoquin o que eliminin possibles divergències.