Opinió

El Sala i Badrinas, un cas que cal resoldre

Dimecres passat l’ampa de l’escola Sala i Badrinas va convocar les diferents forces polítiques de la ciutat per abordar plegats el que és una situació que reclama la màxima atenció per part de tots i totes. Una reunió en què el resultat de la mateixa cal celebrar, atès que va afavorir que tots els presents acordessin amb les mares i els pares de l’escola la presentació per unanimitat d’un acord de Junta de Portaveus al pròxim ple, que inclou la sol·licitud d’una reunió de l’ampa amb el conseller d’Educació, Josep Bargalló; l’alcalde de Terrassa, i els portaveus de la resta de forces polítiques amb representació a l’Ajuntament, on s’haurien de trobar la o les fórmules per resoldre els problemes que pateixen les famílies d’aquesta escola.

L’escola Sala i Badrinas és un centre públic d’educació infantil i primària del districte 3 que inicià el seu camí l’any 2011 i està situada al barri del segle XX, en ple parc de Vallparadís. Com indica el seu Projecte Educatiu de Centre (PEC), acull uns quatre-cents alumnes del barri i dels altres que té al voltant. El centre gaudeix d’un projecte pedagògic propi molt estimat i treballat pel seu equip directiu i de mestres, així com d’una alta valoració de les famílies que hi confien l’educació dels seus fills i filles. Després de vuit anys d’espera és de justícia que aquesta escola terrassenca, encara en barracons i amb un llistat considerable de greuges, pugui desenvolupar la seva activitat en un edifici digne, modern i amb la diversitat d’instal·lacions i espais educatius que requereix l’educació en ple segle XXI. També confiem i cal exigir que l’Ajuntament resolgui com més aviat millor la demanda d’un pati escolar obert. És a dir, que el centre pugui disposar d’una zona annexa en el parc de Vallparadís, i que quan aquesta no tingui activitat lectiva l’espai pugui ser utilitzat per tota la ciutadania, atès que les instal·lacions actuals no faciliten un esbarjo de qualitat per als seus infants.

L’actual reivindicació de les famílies no es centra només en la construcció de l’edifici, abandonar els barracons i disposar de més espais. En virtut de la llibertat que tenen per escollir quina educació volen per als seus fills, rebutgen legítimament l’alternativa que se’ls ha donat un cop els alumnes que ara són a sisè passin a la secundària. Una decisió que hauran de prendre en la inscripció i matriculació del curs 2019-2020 i que cal atendre perquè puguin fer una elecció en què creguin, que segons molts estudis és un dels factors d’èxit educatiu més preeminents. Les famílies argumenten que van triar i segueixen triant el Sala i Badrinas per al seu projecte educatiu i que la solució més viable és obrir una línia de secundària a l’escola, tot convertint-la en un institut-escola. Fins i tot estarien satisfets que això es concedís acompanyat circumstancialment de nous barracons, plantejament prou generós de l’ampa com per ser tingut en consideració per part de les administracions, com a solució temporal. També defensen que l’esforç d’inversió per reformar l’edifici que inicialment els hauria d’acollir conjuntament amb un altre centre de la zona pot centrar-se en l’ampliació del mateix Sala i Badrinas tot aprofitant la construcció del centre d’infantil i primària. Cal destacar també que en aquests moments Terrassa malda per revertir casos clars de segregació escolar després de dècades de governs socialistes sense un projecte de ciutat que prioritzés una escolarització prou equilibrada; aquesta escola ja acull un 20% d’alumnat amb cultures i llengües procedents d’altres països, una proporció que la situa en uns paràmetres força adequats en relació amb el seu entorn.

És per tot això que des de Junts per Catalunya-Terrassa, i des de l’actual grup municipal del PdeCAT, considerem d’especial rellevància que es convoqui la reunió tan aviat com es pugui, per poder donar una solució satisfactòria per a tots els infants i famílies d’aquest centre, també pensant en el projecte educatiu de ciutat i les necessitats d’escolarització obligatòria que, paga la pena reconèixer-ho, mereixen un exercici de planificació excel·lent per no tensar innecessàriament la comunitat educativa i que hauria de poder centrar el seu temps en l’educació dels seus fills i a seguir millorant la qualitat de l’educació dels centres. Hi estem compromesos!

 * L’autor és de JuntsxCatalunya Terrassa

To Top