Opinió

El Museu del Hockey

Succeïa el febrer de 2006, que l’Ignasi Puig i Ventalló, regidor, i en Josep Rull i Andreu, portaveu del Grup Municipal de Convergència i Unió a l’Ajuntament de Terrassa, presentaven una proposta de resolució sobre la commemoració del centenari de l’arribada del hockey a Terrassa, que va ser aprovada en un ple municipal presidit per l’alcalde, Pere Navarro. Entre altres acords hi havia el d’iniciar els tràmits per tal que el comitè organitzador que s’havia de constituir procedís a la creació d’un Museu del Hockey a Terrassa.

Abans succeïa, el juny del 1964, la idea dels directius del CD Terrassa Hockey de la creació del Museu del Hockey; es buscà emplaçament i en Miquel Ballbè, directiu i titular de la desapareguda botiga d’articles esportius Deportes Aneto, del carrer Major, núm. 36, es responsabilitzà del projecte i suggerí que tothom que volgués fer donacions (estics, medalles, fotos, copes, diaris, etcètera) ho entregués a la seu del CD Terrassa, llavors al carrer del Teatre, número 2.

Es donen algunes coses, entre les quals hi ha les “guardes” del porter Carlos del Coso, medalla de bronze als JJ.OO. de Roma del 1960.

Alguns anys més tard i dins el propi CD Terrassa, davant la celebració del centenari, sorgí un moviment de persones nostàlgiques per recordar el passat mes llunyà i refer la història escrita i material. En Toni Nogués, molt esportista, olímpic en els Jocs de Tòquio, Mèxic i Múnic, va iniciar la recerca de material, junt amb el Xavi Planas, i obtingué importants donacions de persones que feren entrega dels seus records. Ara, a través de Hockey per Terrassa, hi ha previstes una sèrie de celebracions d’esdeveniments esportius i socials, conjuntament amb l’Ajuntament, les federacions i els clubs de hockey locals.

Sembla que dins del projecte hi ha la posada en marxa del Museu del Hockey de Terrassa. Bé, només falta que se’n concreti la ubicació i s’obtingui el material i objectes preuats. És un gran encert. Així es garanteix la conservació de l’extens material que els seus titulars han obtingut i guardat al llarg de la seva vida tant com a aficionats, jugadors o directius.

En seguretat han estat moltes les peces que ja han desaparegut, però sí que també són moltes les que encara estan ben conservades i guardades pels clubs i particulars. Els diferents materials és bo que puguin ser custodiats i exhibits dins d’un local adient. Els trofeus, medalles, fotografies, pòsters, programes, premsa, llibres, material esportiu… i tots els records han de tenir el seu lloc. S’ha de conservar per a la història; són més de cent anys que ens contemplen i el hockey ha fet molt per Terrassa; ara Terrassa ha de fer-ho pel hockey.

La feina feta per l’Ajuntament, encapçalat per l’alcalde Manuel Royes, i clubs locals va permetre que Terrassa fos nominada subseu olímpica per a la competició de hockey en els JJ.OO Barcelona 92 i va ser un encert per a la ciutat. Ara també són un encert els projectes de Hockey per Terrassa, tant per a l’esport com per a la ciutat. S’ha d’aprofitar aquesta inèrcia i que els projectes que hi ha sobre la taula es converteixin en realitat. Així s’escriu la història, encara que sigui la de l’esport.

To Top