Opinió

Netejar la ciutat sense embrutar la política

Terrassa està tan neta com voldríem la majoria de nosaltres, sense comptar-hi les persones incíviques? No. Està tan bruta com afirmen tendenciosament alguns partits polítics? No. Estem millorant en neteja i recollida d’escombraries? Sí, tot i que no tan ràpidament com ens agradaria. Hi ha solucions màgiques o instantànies? No, però estem treballant en solucions serioses i responsables, que demanen temps, diners i constància i que van donant resultats dia a dia.

Aquest és el meu resum, molt esquemàtic, de la posició del govern municipal després del ple extraordinari que s’ha fet a l’Ajuntament no tant per millorar la neteja com per desacreditar la tasca que està fent l’actual govern municipal. Es nota que les eleccions s’apropen i que alguns partits estan nerviosos: prefereixen un bon titular i "donar canya" al govern municipal que treballar de forma constructiva per la ciutat.

Nosaltres no fem les coses així. I ho demostrem cada dia: creiem que els ciutadans i ciutadanes es mereixen una política millor i estem compromesos a fer-la possible.

Per què la neteja a Terrassa no està encara al nivell que desitjaríem?

Ras i curt: no hi dediquem tots els diners que caldrien. Per què? La causa, l’hem d’anar a buscar a la crisi del 2008, quan vam decidir que les prioritats eren els serveis socials, l’educació, l’habitatge digne, els serveis de primera necessitat, la lluita contra l’atur… És a dir, les persones i famílies que la crisi castigava més durament. Ho vam tenir claríssim: era la manera progressista de respondre a la crisi, en un entorn en el qual els governs català i espanyol van multiplicar les retallades, les privatitzacions, el deute públic… El pressupost destinat a neteja (com també a obres, manteniment, transport públic i altres àmbits) es va reduir de forma molt notable per atendre les necessitats socials i per fer front a la llei que el govern del PP va imposar, el 2012, per ofegar econòmicament els ajuntaments: l’Ajuntament de Terrassa té superàvit econòmic i un deute raonable, però no el pot destinar al que necessita la ciutat, sinó a reduir deute, cosa que l’Estat no ha fet en cap moment, ans al contrari. L’impacte en la neteja ha estat notable, això no es pot pas negar. L’empresa pública Eco-Equip (recordem que Terrassa és una de les poques grans ciutats que no tenen contractada la neteja amb una gran corporació privada…) va perdre un 20% de la plantilla (uns 70 treballadors) i no es van poder fer les inversions per renovar camions i equipaments per al servei.

El 2015, el primer any d’aquest mandat, superada ja la part pitjor de la crisi, vam començar a revisar aquesta situació i a enfocar una millora progressiva de la neteja de la ciutat. Set o vuit anys de retrocés (justificat, al meu entendre, per les necessitats socials) no se solucionen en dos o tres anys. Però sí que, clarament, estem anant endavant. Hem passat de 17 milions de pressupost anual a 22,4 milions i creiem que la xifra final s’haurà de situar al voltant dels 25 milions. Hem comprat 21 vehicles nous, hem incorporat nou personal, hem implantat els nous contenidors de recollida lateral, hem fet plans de xoc, estem experimentant nous sistemes per a la recollida de mobles, hem potenciat la comunicació, imprescindible perquè la ciutadania col·labori amb el màxim civisme possible i es comprometi amb el medi ambient, hem incrementat les sancions per incivisme en un 250%… El Pacte per la Neteja i el futur contracte-programa amb Eco-Equip són eines rigoroses, que responen a una planificació sensata i exigent, i que ens van apropant a l’objectiu que ens hem fixat.

Totes aquestes millores estan aconseguint que Terrassa sigui una ciutat més neta cada any, tot i que òbviament encara ens queda camí per recórrer. Això és el que farem, treballant al costat de les entitats de la Taula de Residus, de les associacions veïnals, dels partits que vulguin fer política constructiva i de ciutat… És una tasca de tots i totes, en la qual evidentment que hi ha d’haver lloc per a la crítica i la discrepància, però sense oblidar mai que treballem per millorar la ciutat i no per fer campanya electoral. Des del govern municipal acceptem amb respecte les crítiques que no són frívoles, estem disposats sempre a reconèixer i rectificar les coses que no es fan prou bé, però també tenim molt clar que no renunciarem a defensar les que es fan bé, que no són poques. El que volem és netejar la ciutat i millorar sense embrutar la política, i això és el que fem dia a dia.

 * L’autor és tinent d’alcalde de Territori i Sostenibilitat

To Top