Aquest diumenge, solemnitat de l’Ascensió, l’Església ha celebrat la 52 Jornada Mundial de les Comunicacions Socials. Enguany es duu a terme sota el lema "La veritat us farà lliures. Notícies falses i periodisme de pau". En l’actualitat tant les empreses de referència de les xarxes socials com l’àmbit de les institucions i de la política han començat a fer front a aquest fenomen. També l’Església vol oferir la seva aportació reflexionant sobre les causes i les conseqüències de la desinformació en els mitjans de comunicació i afavorint un periodisme que ajudi a construir la pau i la bona entesa entre les persones.
El papa Francesc demana en el seu missatge un periodisme que serveixi d’antídot contra les notícies falses i contra el mal ús de la facultat de comunicar, i proposa que el millor remei són precisament els periodistes educats en la veritat. Assenyala que la comunicació humana és una forma essencial per viure la comunió segons el projecte de Déu però, si l’ésser humà es deixa atrapar per l’egoisme i l’orgull, també pot fer un mal ús de la facultat de comunicar. La lògica de Déu, la seva voluntat, és que la comunicació serveixi per a la recerca de la veritat i la construcció del bé.
En l’actualitat assistim al fenomen de les notícies falses, les anomenades "fake news", en un context de comunicació cada vegada més ràpid i immersos en un sistema digital. És precís reflexionar sobre aquest fenomen i buscar solucions. L’aportació del sant Pare en el seu missatge es concreta en diversos punts de reflexió per ajudar a prevenir la difusió de les notícies falses i per redescobrir el valor de la professió periodística i la responsabilitat personal de cadascú en la comunicació de la veritat.
En primer lloc, la desinformació de les "notícies falses" té com a conseqüència el perjudici a les persones concretes i fa malbé el bé comú. Amb la desinformació es desacredita l’altre, se’l presenta com a enemic, s’afavoreixen els conflictes. Tots som responsables davant d’aquest problema, i ningú no pot eximir-se de l’obligació de fer front a aquestes falsedats. L’educació és la millor forma de detectar les notícies falses: educar en la veritat per saber discernir, valorar i ponderar els desigs i les inclinacions que es mouen en el nostre interior, per no caure cada vegada en la temptació. El mètode més segur per superar el verí de la falsedat és precisament deixar-se purificar per la veritat. I ¿com descobrir-lo i aplicar-lo? El Papa respon que per discernir la veritat és necessari distingir allò que afavoreix la comunió i promou el bé, i allò que, al contrari, tendeix a dividir i a enfrontar. La veritat no es presenta com una imposició extrínseca i impersonal, sinó que brolla de relacions lliures entre les persones, en el diàleg i escoltant-se mútuament. Podem distingir si els titulars de les notícies creen polèmica, fomenten divisió o si porten a la reflexió serena, al diàleg constructiu, al treball eficaç.
La veritable notícia és la pau, i el millor antídot contra les falsedats són les persones que estan disposades a escoltar i permeten que la veritat emergeixi a través d’un diàleg sincer. El periodista no fa solament un treball, sinó que té una missió que és veritable i important. Per això ha de ser conscient que el més important no és la rapidesa a donar la notícia o l’impacte sobre les xifres d’audiència, sinó que el principal són les persones. Per això és tan important la verificació de les fonts i la veracitat de la comunicació, que generen confiança i afavoreixen la comunió i la pau.
* L’autor és bisbe de Terrassa