No podíem evitar parlar de biblioteques i menys davant del vintè aniversari de la Biblioteca Central de Terrassa.
La xarxa de biblioteques de la ciutat i en concret la BCT són el principal equipament cultural de proximitat que hi ha a la ciutat i com a tal ha de ser un productor cultural sense precedents. El concepte de biblioteca ha canviat al llarg dels anys i no hem de ser reticents a evolucionar-lo. Avançar no significa abandonar. Cal un model de servei bibliotecari que sigui transversal i adaptat als nous formats culturals que existeixen. Imagineu-vos una biblioteca amb un espai competent i adaptat per al contingut audiovisual, on es pugui consumir cinema, cinema de casa nostra. Som capital audiovisual i ens hem de creure el nostre cinema, el nostre talent, i no hi ha millor manera de fer-ho que en un eix productor i divulgador de cultura com és la biblioteca.
En temps de Netflix la BCT no s’ha convertit en un paratge postapocalíptic i està més viva que mai. Això succeeix perquè hem pres consciència, els joves sobretot, que les biblioteques representen la democratització de la cultura perquè la posen a l’abast de tothom. La cultura és un bé universal de tots i per a tots i ser conscients que això ens fa únics i ens forja una identitat pròpia genera interès i una participació activa. Cal seguir avançant i fer realitat els nous conceptes d’aquest servei.
Molts joves veuen la biblioteca com un espai de treball, de creació i productor de continguts i ara hem aconseguit donar resposta a això. Els joves estem compromesos, contra el que diuen els tòpics, amb la nostra ciutat i el nostre entorn. El nostre present també serà el nostre demà. La BCT obre durant el període d’exàmens fins a les 00h. Des de les Joventuts d’Esquerra Republicana hem incidit en el Pla Municipal del Servei Bibliotecari 2017-2025 perquè hi hagi una aposta clara pels estudiants, que són un grup d’usuaris molt nombrós, i que puguin continuar generant de la forma més còmoda continguts i futur. Hem proposat que la BCT obri els diumenges en període d’exàmens i que les biblioteques de districte ofereixin un servei d’aula d’estudi els migdies en període d’exàmens, també. Recordem que som Ciutat Universitària i cal creure-s’ho amb uns equipaments de qualitat i amb visió de futur. Per això cal dotar de pressupost la cultura i els equipaments productors d’aquesta.
A Netflix ens haurem d’esperar a la temporada vinent però a la BCT podem escriure nosaltres la nova temporada, només depèn de la voluntat política! Nosaltres ho tenim clar!
* L’autor és portaveu de Jovent Republicà de Terrassa