Opinió

Assetjament laboral

Les relacions laborals en ocasions es converteixen en un infern, un món ple de crueltat i males intencions. El mobbing és una important font d’estrès laboral, que no es denuncia amb la freqüència amb què s’hauria de fer. Quan l’externalitzem i el pugem sobre un escenari ens el mirem amb humor una mica cruel, funciona igual que quan algú es dóna un cop fort i en comptes de compadir-nos-en ens en riem tractant-lo com l’imbècil del dia.

El dramaturg anglosaxó Mike Bartlett (1980) en diverses de les seves obres tracta el tema de la intimidació: dins del treball, dins de les forces armades, les relacions pares i fills i les grans corporacions. El dramaturg anglès submergeix l’espectador en una mena de muntanya russa, llança l’espectador a tota velocitat sobre el pobre innocent que pateix els abusos, la víctima es converteix en una pilota als peus dels altres personatges que el van xutant d’un costat a un altre amb crueltat i humor, es riuen d’ell. L’obra es titula "Bull", que es tradueix per "brau", però que en anglès és el començament de la paraula "bullyng", que es relaciona amb el grup dels aprofitats o matons, que tots hem patit en algun moment, a la feina o a l’escola.

L’obra ve de Londres, del Young Vic Theatre. La versió catalana, que podem veure a la Sala Villarroel, ve signada per Pau Roca i interpretada per Joan Carreras, David Bagés, Marc Rodríguez i Mar Ulldemolins. Els personatges no estan en una oficina de la City, sinó en una mena de plaça de braus molt espanyola, amb pasdoble i "paseíllo" a sobre la sorra del primer brau per bregar, a poc a poc Joan Carreras, Mar Ulldemollis i després David Bagés van col·locant al pobre Marc Rodríguez la sort del picador, la de les banderilles, l’estocada i la "puntilla" final de cop de gràcia. Però, a diferència de la tauromàquia, aquí no hi ha sis toros, només un de manera que tot és intens i breu, l’obra dura 55 minuts. La feina, la realitzen Joan Carreras i Mar Ulldemolins bàsicament després arriba el cap, David Bagés, per acabar de rematar-la. Marc Rodríguez acaba destrossat en mans d’aquests dos depredadors laborals. L’èxit de la comèdia sarcàstica amaga una realitat més habitual del que sembla, el bullyng laboral és una forma de maltractament laboral, principalment psicològic o moral, en el qual es fustiga persistentment, sistemàticament i contínuament un empleat i tot això educadament, amb cortesia, sense violència física, l’ésser humà pot arribar a enfonsar-se en la pitjor de la depressions per un entorn hostil.

L’obra ens parla de la supervivència del més fort en un món competitiu com passava a "Glengarry Clen Ross", de David Mamet. Mike Bartlett situa dos homes i una dona al costat d’un dispensari d’aigua esperant l’arribada del cap, qui ha d’anunciar qui dels tres acomiadaran a causa de les retallades que està realitzant l’empresa. El treball de Marc Rodríguez, el pobre Thomas, és un regal per als espectadors.

To Top