Els refugiats sahrauís fa quaranta-cinc anys que viuen al bell mig del desert. Envoltats de sorra i més sorra. Són els pobladors del que fou l’antic Sàhara espanyol. Ara, viuen en territori algerià, mentre que la seva terra ha estat ocupada pel Marroc. Amb el greuge d’ésser considerats apàtrides. Es fa molt difícil imaginar les condicions d’extrema duresa en què ho fan. La tutela espanyola sobre l’antiga colònia s’abandonà l’any 1975. En aquest punt, avui no em referiré a la patètica resolució de l’ONU i el trist paper del govern i monarquia espanyols.
Hi ha forts vincles entre la societat catalana i els exiliats que malviuen en aquella zona. Tot plegat, com a resultat d’una descolonització horriblement planificada. Tot i així, allí depenen -en gran mesura, encara actualment- de l’ajuda i la cooperació internacionals. Ací, però, un dels programes d’ajuda és "Vacances en pau". A través d’ell, aproximadament mig miler d’infants sahrauís (d’entre 7 i 12 anys, des de començaments de segle) passen dos mesos d’estiu amb famílies catalanes. A la Terrassa i contrada, en coordinació amb l’Ajuntament (que paga el viatge dels infants), s’havia assolit una xifra situada entre 20 i 25 famílies per hostatjar un nen. Potser com a producte d’una publicitat dispersa -per una banda- i un bri d’apatia o despreocupació social -per l’altra- el cert és que som davant d’un fet prou desconegut per la gran majoria de la població.
Mitjançant aquesta columna pretenc aportar un petit granet de sorra al tema. Voldria, ni més ni menys, mirar d’esperonar força famílies més de la nostra contrada, a fi d’intentar recuperar aquell nombre, darrerament prou minvat. Durant juliol i agost, cadascuna d’elles s’hauria de responsabilitzar de l’allotjament, vacances i acompanyament (en concret, a visites mèdiques i algunes activitats lúdiques) de la mainada. Si pot ésser, amb un "compromís" de cinc anys. Període en què es consolida un profund lligam afectiu. En aquest sentit faig una crida. Convido qui pugui sentir-se interessat pel projecte i vulgui saber-ne més que contacti amb el senyor Francesc Moreno (Telf. 615 663 570) o la senyora Maria-Dolors Torras (Telf: 660 385 318). Ambdós pertanyen a l’Associació Terrassa Saharauí. Seran molt ben benvinguts.