Invertir en talent qualificat és sempre una bona inversió, una de les que tenen un retorn de més amplitud i qualitat, afirmava el president de la Fundació Agbar d’Aigües de Barcelona.
Aquesta valoració es produïa en un acte festiu que rubricava la concessió de cinc beques per part d’aquesta fundació a cinc alumnes que havien conclòs el batxillerat amb altes qualificacions, però que a causa de les dificultats econòmiques de les seves famílies no podien accedir a aquest nivell que els obre un camí de llarg recorregut.
A aquestes cinc, se n’hi sumaven tres més del curs passat: vuit en total.
Hi ha un altre factor de qualitat en aquesta iniciativa a favor de donar portes obertes al talent. Tenint en compte que aquest, per si mateix, no genera bones actuacions, han considerat necessari incloure dintre de la beca un pla d’acompanyament i suport orientatiu durant els dos primers anys de carrera perquè el procés d’aprenentatge evolucioni satisfactòriament. Aquest seguiment inclou un treball sobre valors que són els que dimensionen el retorn de la inversió.
Aquesta part, el director general de la Fundació Agbar, bon expert en l’àmbit de la formació i el desenvolupament integral, l’ha encomanada a la CONFVC, la Confederació Veïnal de Catalunya, que l’exercirà des d’Aula Actu-al.
Intentarem, a més, com a factor afegit, propiciar que formin un equip d’alt rendiment, un conjunt cooperatiu de talents que es pugui projectar fins i tot després en l’àmbit del treball.
Tots els professionals de l’educació sabem que cada vegada guanyarà més força vincular l’adquisició de coneixements a altres factors de qualitat que facilitin la competitivitat personal. El treball futur combinarà associativament camps diversos de coneixement que exigiran xarxes de cooperació. Caldrà gestionar entorns de complexitat que sobrepassaran els límits d’un tipus de responsabilitat individual concreta. Aprendre i desaprendre seran el peatge necessari per mantenir-se competitius.
Per què esmento aquesta iniciativa? Perquè aquesta opció d’aposta pel talent i el coneixement pot ser imitada per altres empreses, fundacions, en cada cas al nivell que sigui possible. També ho comentava el president d’Agbar. Podrien ser moltes.
És un magnífic objectiu rescatar talents d’alt nivell, condemnats en molts casos a un estancament o a un recorregut de poca dimensió. És eixamplar una mica més el potencial competitiu del nostre país. Es tracta de crear els màxims impactes possibles sobre la dinàmica evolutiva que vivim camí d’un nou món ple d’incerteses.
Avancem certament cap a un nou paradigma social i econòmic impulsat en bona part per la fluïdesa tecnològica que exigirà processos adaptatius de difícil abast per a molta gent ja que caldrà una bona immersió en coneixement i en capacitat d’aprendre. També en esperit emprenedor. Com millor sigui el nivell de capacitació personal més garanties de feina retribuïda.
Actualment hi ha manca de professionals qualificats en àmbits clau de la nostra economia productiva. Manquen talents ben dotats, ben orientats i focalitzats cap a àrees del coneixement que seran estratègiques en els propers anys. Les opcions de carrera dels becaris abans esmentats són: enginyeries, física, telecomunicacions, informàtica i farmàcia. Algun apuntava vocació de recerca. Aposten cap a camps de futur.
Invertir en persones acompanyant-les de valors és, com hem dit, generar influències positives. És un procés multiplicador perquè influeix en entorns diversos i mobilitza l’energia d’altres professionals.
Pensem també, a nivell més discret, què podem fer cada un de nosaltres, més enllà de les empreses, si dediquem un temps de voluntariat a cooperar amb equips docents per ajudar alumnes amb dificultats a desbloquejar-se. Una vegada encarrilats, poden dimensionar molt el seu rendiment. La dinàmica pedagògica de molts centres admet aquestes intervencions.
Els becaris d’Agbar, cada un d’ells, es comprometen a invertir a l’últim any de carrera 50 hores de voluntariat donant suport a alumnes d’ESO orientats pels professors.
És des d’aquest enfocament global, dotació econòmica i optimització de les potencialitats personals, que la CONFVC i Aula Actual ens hem compromès a cooperar amb la Fundació Agbar.
L’autor és director d’Aula Actual