¿Quants productes tenim a casa que només utilitzem un cop l’any? Quants dies el nostre cotxe està parat al garatge o aparcat al carrer? Què fem de tots els residus tòxics que generen els mòbils que ja no utilitzem? Què se’n fa, del menjar que acabem llençant tot i que està en bon estat? Quantes empreses llencen materials que podrien ser útils per a altres negocis?
Totes aquestes preguntes tenen la mateixa resposta: comprem, usem i llencem. Estem habituats a la cultura de la propietat i a un sistema econòmic lineal que es basa en el "take, make, dispose": agafar, utilitzar i llençar. Un sistema econòmic que està portant a un esgotament dels subministraments i una acumulació de residus, al mateix temps que genera un atzucac econòmic que repercuteix en la situació de moltes famílies.
Els recursos naturals són cada vegada més escassos i els nivells de CO2, cada cop més elevats. El sistema econòmic actual és insostenible i per això des de diferents sectors econòmics, socials i ambientals s’apunta cap a un nou paradigma econòmic circular, a semblança del paradigma de supervivència de la naturalesa. El que està clar és que el model lineal que implica produir, utilitzar i llençar ja no és vigent i cal que tendim cap a una economia el la qual els recursos urbans s’utilitzin per preservar els recursos naturals.
Anem cap a una economia més conscient i més col·laborativa que ha de venir acompanyada d’un canvi d’actitud i de mentalitat envers la producció i el consum. Paraules com comprar, fabricar i llençar s’han de canviar per conceptes com llogar, reciclar, reparar o reutilitzar. I aquest paràmetre no només s’ha d’aplicar en el món dels residus sinó que l’hem d’aplicar en totes les polítiques econòmiques, socials i ambientals. Un canvi que també permetrà noves oportunitats de negoci i, per tant, noves oportunitats de llocs de treball.
Al Vallès Occidental ho tenim clar. Hem d’avançar conjuntament des de tots els àmbits cap a aquest nou paradigma econòmic. Per això, els ajuntaments, les institucions comarcals i entitats econòmiques i de recerca i coneixement, amb el suport de la Generalitat de Catalunya i la Diputació de Barcelona, hem signat un acord pioner: l’acord Vallès Circular. Aquest pacte vol incorporar els principis de l’economia circular en les polítiques de desenvolupament econòmic, social i ambiental. Una oportunitat per transformar el model de consumir i de produir, articulant processos de millora competitiva a les empreses i de desenvolupament social que limitin l’impacte en el medi ambient.
Aquesta iniciativa posa l’èmfasi en l’ús sostenible dels recursos, amb la reutilització, la reparació i l’increment del reciclatge com a mesures per allargar al màxim el temps de vida de productes, materials o energia i obtenir-ne beneficis, tant ambientals com econòmics i socials. Un canvi de model que s’està promovent de forma decidida a Europa per impulsar la competitivitat mundial, fomentar el creixement econòmic sostenible i crear nous llocs de treball. I que es desenvolupa a Catalunya a través de l’estratègia d’impuls a l’economia verda i circular aprovada pel Govern de Catalunya o les iniciatives de la Diputació de Barcelona a través de la Xarxa de Ciutats i Pobles entre d’altres, que actuen com a elements de referència per a la implementació de polítiques i actuacions en el territori.
Les regles del joc en l’economia mundial estan canviant. Estem davant d’una oportunitat per obrir noves perspectives i nous horitzons. Amb creativitat i innovació podem repensar i redissenyar el nostre futur. Ens acompanyes en aquest canvi?
L’autor és president del Consell Comarcal del Vallès Occidental i alcalde de Castellar del Vallès