Opinió

Som el que respirem

Fa un any, després d’un procés de participació ciutadana, vàrem aprovar inicialment per majoria absoluta al ple de l’Ajuntament de Terrassa el Pla de Mobilitat Urbana (PMU) per al període que va del 2016 al 2021. Ara, hem portat i aprovat al ple l’aprovació definitiva amb la incorporació d’aquelles propostes de millora i/o al·legacions que han fet alguns partits polítics i entitats com la Federació d’Associacions de Veïns de Terrassa. A tots ells voldria agrair-los sincerament la participació i la cooperació en la millora del pla ja que la mobilitat és un aspecte molt important, intrínsec al dia a dia de les nostres vides i que en els últims temps ha anat agafant i tindrà encara més una especial rellevància i interès ciutadà, sobretot des que es fes públic l’escàndol del cas Dieselgate que, si bé va començar amb el grup Volkswagen, cada vegada apareixen més casos d’altres fabricants implicats. Ara sabem que la pol·lució urbana provoca malalties que ens maten. Segons els especialistes, només a l’Àrea Metropolitana de Barcelona, l’any passat varen morir 3.700 persones per causes derivades de la contaminació atmosfèrica provocada majoritàriament per les partícules nocives que emeten els motors de combustió dels vehicles, i també ens alerten que afecta directament la capacitat d’aprenentatge dels nostres infants. D’altra banda, la Unió Europea ja fa temps que adverteix els governs dels estats de les grans regions metropolitanes que estem sobrepassant amb escreix els límits permesos.

Per tot això, i per la responsabilitat que ens pertoca assumir com a administració local, l’Ajuntament de Terrassa es dota amb aquest i altres plans com el Pla de Qualitat de l’Aire de les eines necessàries per atacar decididament la problemàtica dins l’àmbit urbà amb dos objectius principals. Primer: intentar reduir en els propers anys un 12% la circulació del vehicle privat pels carrers de la nostra ciutat, conscienciant-nos que cal fer-ne un ús més racional, en benefici d’altres modes de transport més saludables i sostenibles amb el medi ambient com són l’anar a peu, amb bicicleta o transport públic, i que de pas ens permeti reequilibrar l’espai públic, transformant aquells àmbits que avui ocupa el vehicle privat, ja sigui per circular o per aparcar, en favor de les persones, ampliant voreres que ens permetin poder plantar arbres i posar bancs, creant places i zones verdes. El segon objectiu, lligat òbviament al primer, és la creació d’una zona urbana d’atmosfera protegida en aquelles àrees centrals de la ciutat que concentren una major intensitat de trànsit i per tant més castigades per la contaminació, així com crear zones de circulació limitada a 30 km/h a la resta de barris.

Amb l’assoliment d’aquests dos objectius principals i d’altres accions contemplades en el PMU, com la de renovar la flota d’autobusos amb una inversió inicial de 4,2 milions d’euros per a la propera incorporació de quinze busos nous, sis dels quals híbrids, pretenem apostar clarament pel transport públic eficient i millorar l’espai públic, perquè volem una ciutat més amable, habitable, verda i sostenible. Però sobretot el que volem és millorar la qualitat de vida i la salut de les ciutadanes i ciutadans de Terrassa, perquè aquest és el nostre model, el de la ciutat del benestar.

I, per acabar, quan parlem de salut i qualitat de vida és habitual escoltar la frase: "Som el que mengem". Seria bo també que entre tots féssim bona l’expressió: "Som el que respirem".

L’autor és tinent d’alcalde de Territori i Sostenibilitat de l’Ajuntament de Terrassa

To Top