El món de la premsa ha esdevingut una selva. De diaris, cada cop en queden menys. El propi concepte de periòdic ha capgirat l’essència del que era fins ara. L’aparició d’internet ha significat la caiguda d’allò que va ésser batejat com la Galàxia de Gutenberg. El paper físic, l’enterra el concepte de la digitalització. Una tècnica que també ha dut canvis profunds en altres sectors de la vida econòmica (agències de viatges, comerç en general, fotografia, banca i d’altres).
En aquesta conjuntura, sobreviuen els bons. Aquells que -al seu moment- van ésser visionaris i van apostar sobre fonaments arrelats. Es veuen amb cor de resistir-se a la foragitació absoluta del paper. Ofereixen un producte de qualitat, a preu raonable. Dins d’aquest grup, vull fer un esment especial al The Guardian. Encara més, al seu Data Blog, creat per en Simon Rogers. És considerat com un dels pioners en l’anomenat periodisme de dades. Una disciplina que agrupa i combina l’extracció, el filtrat i la visualització de dades. Ho fa nodrint-se de fonts com l’estadística, la informàtica o el periodisme d’investigació. The Guardian és l’únic mitjà anglès que publica en color. Es manté fidel al format conegut com berliner (unes mides de 31,5 x 47 cm). Si fa no fa, el format -a casa nostra- d’El País.
En Simon Rogers treballa -com Data Editor- a Twiter, visualitzant els tuits que generen els esdeveniments globals. Aquesta manera novedosa d’explicar l’actualitat mitjançant dades no fa altra cosa que confirmar la premsa com el quart poder. Per darrera del poder executiu, el legislatiu i el judicial. Un front que pot fer trontollar, fins i tot, estructures que semblaven indestructibles.
La superposició de la redacció amb tasques de dades que brollen de les xarxes possibilita un treball de laboratori. El seu model ja ha estat clonat per The New York Times. Tot ajuda a elaborar cròniques, reportatges o articles amb més facilitat. Queden lluny els temps en què preparar algun treball periodístic t’obligava a documentar-te en qualsevol biblioteca. Això et fa ésser summament curós.
La carrera de periodista apassiona. Avui, convido tots els lectors a adoptar criteris proactius envers la intoxicació grollera. En el supòsit de detectar "anomalies", s’han de denunciar.