Opinió

L’escola bressol, guspira de l’aprenentatge

Prioritzar l’etapa escolar de 0 a 3 anys és garantir una societat que vetlla pel benestar dels més petits i també pel de les famílies. Les escoles bressol permeten mantenir la cohesió social i són una peça clau per a la igualtat i la conciliació horària. I és que el fet de tenir un o més fills, des del primer dia, capgira l’organització d’una família, que es veu obligada a ajustar els seus horaris a una nova realitat. Lamentablement, el nostre país encara no és un país avançat pel que fa a la conciliació horària. Hi estem treballant, des de les institucions i també des del món de les petites i grans empreses, però les lleis encara són poc eficients en aquest sentit i sovint pares i mares es troben amb dificultats a l’hora de gestionar la logística del seu dia a dia.

L’Ajuntament de Terrassa, com a institució més propera a la ciutadania i coneixedors de les seves necessitats, som plenament conscients de la importància de garantir una bona xarxa d’escoles bressol. Per això, des de l’any 2012, quan la Generalitat va deixar d’aportar-hi recursos, el Consistori ha estat cobrint les mancances econòmiques (més de 3.710.700 euros anuals) que, junt amb un major esforç per part de les famílies, ens han permès mantenir aquest servei en uns bons nivells de qualitat. Actualment, disposem d’onze escoles bressol municipals i tres de titularitat de la Generalitat, el que suposa un total de 1.208 places escolars per a infants de 0 a 3 anys. És una oferta destacable, que ens planteja un gran esforç però que sabem que cal mantenir. Enguany, de cara al curs 2017-18, hi ha 733 places vacants i l’Ajuntament ha introduït alguns canvis en el procés de prematriculació, que s’allargarà fins al proper 12 de maig. Aquestes modificacions han afectat el sistema de puntuació i principalment han estat tres: d’una banda, a partir d’aquest curs un pare o mare en situació d’excedència rep una puntuació igual a un pare o mare en actiu. D’altra banda, i aquesta novetat afecta els infants prematurs, enguany es podrà matricular l’infant a l’aula que correspongui, no segons la seva edat cronològica sinó la de desenvolupament. Per últim, aquest curs per primer cop la població de les Fonts pertanyent a Sant Quirze del Vallès podrà realitzar la preinscripció per a l’escola bressol Esquitx amb la puntuació màxima de zona d’influència.

L’objectiu és anar avançant i millorant el sistema educatiu 0-3 a la ciutat, ja que pensem que cal reivindicar i potenciar les escoles bressol com un espai vital per als nostres infants. Diversos estudis demostren que és positiu que els més petits visquin l’etapa escolar de 0 a 3, ja que aquesta els proporciona unes vivències i uns coneixements que sovint els marcaran el caràcter i els facilitaran l’adaptació a l’escola obligatòria. Cal tenir en compte que durant els tres primers anys de vida el cervell dels nens i nenes creix fins a dos terços del total de la mida que assolirà en l’edat adulta i la seva complexitat es desenvolupa a un ritme que mai més es tornarà a repetir. Així també, són molts els estudis que demostren que les oportunitats de desenvolupament personal, social, cognitiu i emocional dels infants estan estretament lligades a l’estimulació educativa primerenca i, en aquest sentit, cal reconèixer el paper de l’escola bressol, un dels primers espais on l’infant començarà a sociabilitzar-se, aprendrà a conviure i coneixerà la interacció entre iguals (els alumnes) i amb les mestres, que són professionals de gran vocació. L’etapa 0-3 obre un nou món als més petits, els enriqueix i els permet començar a evolucionar en molts sentits: psicomotriu, cognitiu, social, adaptació a l’entorn, etcètera.

Per tal de promoure que els infants vagin a l’escola, per segon any consecutiu l’Ajuntament de Terrassa ha enviat cartes a totes les famílies amb infants de 0-3 anys, informant de les jornades de portes obertes de les onze escoles bressol municipals i les tres llars d’infants de la Generalitat. A més, s’ha inclòs un díptic amb dades sobre la ubicació de les escoles, el període de preinscripció, la puntuació i altres qüestions d’interès.

Sortosament, a Terrassa gaudim d’un ric patrimoni en l’educació 0-3, fet de què ens sentim molt orgullosos. Podem considerar-nos una ciutat educadora per convenciment i també per responsabilitat, perquè hi creiem.

En aquest sentit, cal destacar el Pla 0-3, que defineix les línies fonamentals de l’educació que han de rebre els infants menors de tres anys a Terrassa, en el context del marc normatiu estatal i autonòmic, i del marc de qualitat educativa definit pels organismes especialitzats en educació infantil. Amb aquest pla es vol millorar el funcionament de les escoles bressol municipals i fer més sòlids els fonaments de l’educació 0-3 a la nostra ciutat.

L’autora és regidora d’Educació de l’Ajuntament de Terrassa

To Top