En una recent trobada informal amb professors d’ensenyament mitjà, es varen tractar els nous reptes educatius que planteja la societat tecnològica que s’està configurant.
Les conclusions varen ser que no es pot treballar aquest futur amb actuacions inspirades en el present, ni tan sols en l’immediat futur. La visió de canvi ha d’estar en la retina dels educadors, del professorat, un canvi que exigirà comportaments adaptatius constants per part dels que integraran aquest nou món que són els alumnes que ara s’estan formant.
L’acció educativa, a més de l’àmbit del saber, de l’adquisició de coneixements diversos, ha de programar ara més que mai temps no marginal per entrenar habilitats i competències necessàries per al futur, treballar actituds i valors, desenvolupar el talent creatiu, l’esperit emprenedor, la reacció ràpida i l’enfortiment emocional per gestionar l’error i el fracàs, que seran freqüents en les noves dinàmiques de canvi constants, no com un afebliment de l’autoestima sinó com una opció d’aprenentatge.
Nosaltres, des d’Aula Actual, donem suport en aquesta àrea d’actuació a cinc instituïts amb què col·laborem des de fa nou anys. Són centres amb un professorat de mentalitat oberta, que seleccionen cooperacions externes com un factor de valor.
Les nostres aportacions es basen en tallers pràctics que ajuden els alumnes a fer descobertes des de la pròpia experimentació, que és una de les millors maneres d’aprendre. Un d’ells l’anomenem “fent camí cap a un nou món”. L’esmentem perquè desperta molt interès en els alumnes i és aplicable a altres instituts.
L’objectiu és propiciar que els alumnes visualitzin i prenguin consciència de com els poden afectar els ritmes ràpids de canvi que hauran d’afrontar i amb què encara no s’han pogut conscienciar degut al curt itinerari vital que han fet. Pensem, per exemple, en un partit de futbol molt competit i que exigeix canvis freqüents de posicionament i de rol de joc dintre del camp. Això només ho saben fer els bons i i ben entrenats. I això, sense alternatives, és el que hauran de fer en el futur tots els professionals en el món del treball. A més també els caldrà fer canvis sovint “d’equip” (vull dir d’empresa) i tenir un bon recorregut curricular que serà diversificat. Els hem de capacitar perquè se sàpiguen moure en un context d’aquestes característiques…
Centrem el primer temps del taller en un reforçament de l’autoestima, en la descoberta dels seus punts forts, alguns sovint no ben conscienciats, i per tant poc estimulats. També identifiquen i valorem les seves febleses per poder-les treballar.
A continuació els ajudem a destruir prejudicis i falsa lògica fruit de deduccions inconscients equivocades que donen peu a la indefensió apresa segons els postulats de la física quàntica i que limiten extraordinàriament la capacitat d’atreviment que serà un valor en alça en el nou món en què els recursos envelliran ràpidament.
Ajudem també a enfortir el seu bagatge emocional perquè les emocions jugaran un paper decisiu en la reestructuració personal constant que hauran d’afrontar. És alhora un recurs necessari per capacitar-se per a l’autoaprenentatge permanent. Aquest serà un altre ingredient necessari donada la velocitat exponencial de canvis que es preveuen. Una derivada per a la qual també els entrenem és a saber desaprendre allò que va quedant substituït per millors recursos que inspiren millors pràctiques. Ells ho constaten en les aplicacions dels mòbils. Tota aquesta reconstrucció constant requerirà aprendre a treballar cooperativament i complementàriament en equip i també aquesta capacitat exigeix un bagatge emocional que experimenten i milloren.
El conjunt de factors que conformen aquest taller els ajuda a una identificació personal més rica i amb més recursos per a evolucions positives.