Opinió

Bones dades de creixement, però…

És un fet incontestable que anem sortint de la crisi, com evident és que ho fem amb lentitud. Les darreres dades obtingudes de l’INSS col·loquen Terrassa com a segona ciutat no capital de província en termes d’ocupació, amb 53.112 treballadors, només superada per l’Hospitalet i per les quatre capitals de província. En termes d’autònoms, amb 12.862, som la segona ciutat en termes absoluts, només superats per Barcelona; una segona posició absoluta que també ostenta Terrassa quant a número d’empreses, amb 5.775. Cal destacar que, mentre la dada objectiva de l’atur es situa en un 15,57% amb 16.612 aturats a la ciutat, la taxa de creixement en ocupació (6,48) és la tercera, només superada per Sant Cugat (8,33) i Badalona (6,58).

D’aquestes dades i de la comparativa 2015 amb el tancament del 2016, cal extreure’n conclusions. La primera i més positiva és que el creixement de la ciutat en termes d’ocupació va pel bon camí, com ho demostra l’augment de 3.234 assalariats, de 186 autònoms i sobretot per la creació de 120 empreses, autèntic motor del creixement. La segona, l’atur baixa, però no tant com puja l’ocupació, que, tot i que sembla ser el mateix, no ho és. Mentre que l’ocupació és una dada que troba en la filiació a la Seguretat Social la seva fefaent prova, sobre l’atur pesen circumstàncies que el fan menys objectiu; fets com la qualificació acadèmica mitjana d’una població, les polítiques de creixement demogràfic o la pròpia economia submergida fan que la dada de l’atur no sigui igual de fiable que la de l’ocupació a l’hora de determinar la salut ocupacional d’una població.

La tercera reflexió que cal fer és en què podem millorar, no només per créixer en ocupació, sinó també per accelerar la baixada de la taxa d’atur en consonància amb l’augment d’ocupació. Com he dit, les quatre capitals de província ens superen en número de treballadors i això demostra clarament l’efecte crida de les capitals; és obvi que, sense ser-ho ni pretendre-ho, hem de buscar elements propis de capitalitat per ser capaços d’atreure inversions. La proximitat a Barcelona i assumir sense complexos la marca Barcelona, la fibra òptica, una bona oferta de sòl industrial i la bona comunicació amb la capital i amb el port i l’aeroport un cop estigui acabat el tram Abrera-Terrassa de la B-40 ens han de convertir, més d’hora que tard, en una ciutat molt atractiva a l’hora de posar en marxa un projecte empresarial o, fins i tot i per això parlava de la marca Barcelona, en l’intent de portar a la nostra ciutat grans seus corporatives. Per part de l’Ajuntament, i en la mesura que ens afecti, haurem de ser capaços de facilitar que de forma ràpida es posin en marxa les promocions de sòl industrial en què estem treballant, en concret Can Guitard i els Bellots 2. El creixement que estem tenint ha d’anar acompanyat d’una bona oferta de sòl industrial, ja que si no es pot produir fugida empresarial a d’altres poblacions, o en qualsevol cas la no creació de noves empreses; és un objectiu de tots i per a tots.

Cal que siguem capaços d’alinear-nos en una línia que trobi l’equilibri de tots els interessos, polítics, socials, públics i privats, per tal de fomentar un creixement econòmic sostenible de la ciutat que sigui capaç de treure rendiment als trets atractius que poden fer de Terrassa una ciutat diferent i encisadora per als inversos. L’aposta en el seu moment de Sant Cugat fa més de 30 anys l’ha convertit en un oasi ocupacional, on tenint quasi tres vegades menys de població té quasi la mateixa ocupació que Terrassa i on la taxa d’atur és la meitat que la nostra; segur que quan algú va dissenyar la transformació d’aquell poble petit en la ciutat de prosperitat que és ara ningú se’l va creure.

La transformació que ha de fer Terrassa per ser un pol industrial atractiu és molt més minsa de la que va fer en el seu dia Sant Cugat, però de ben segur que cal concertar-la ara entre tots els agents implicats; tenim prou actius que cal aprofitar amb sensatesa, racionalitat i de forma sostenible.

L’autor és tinent d’alcalde de Promoció Econòmica, Indústria i Ocupació de l’Ajuntament de Terrassa

To Top