El proper dia 1 de febrer es farà al saló d’actes de Foment la presentació de la segona edició del programa de Formació Professional Dual a Alemanya, per a tots aquells joves que hi puguin estar interessats. Per tal de poder participar-hi cal tenir entre 16 i 30 anys, haver finalitzat l’ESO, però no tenir estudis universitaris, i estar en situació d’atur. A la primera edició feta a Terrassa, hi van participar un total de vint joves, del total de quaranta-un de tot el Vallès Occidental, essent així i de llarg la localitat de la comarca que més participants hi aportava.
L’experiència no és menor; els alumnes que superin el procés de selecció obtindran prèviament el nivell B1 d’alemany gràcies a les 450 hores, a ritme de quatre diàries, que se’ls impartiran abans de marxar. Ja a Alemanya, se’ls garanteix un sou net de 450 euros, un cop descomptat el lloguer, i se’ls oferirà una formació professional teòrica d’1/3 aproximadament del temps i una pràctica a les empreses de les 2/3 parts restants, tot això durant tres anys.
Des de l’àrea de Promoció Econòmica de l’Ajuntament de Terrassa hem apostat per aquesta iniciativa de la mà d’una empresa privada, B4M. Ho hem fet perquè ens oferia les garanties i el coneixement necessaris per tal de poder fer una oferta tan qualitativa als joves de Terrassa que hi poguessin estar interessats i el resultat ja ha estat d’èxit des de la primera edició amb els vint joves que ja tenim a Alemanya. Encoratgem des d’aquí el jovent terrassenc que s’animi en aquesta segona edició i pugui assolir un grau d’FP a Alemanya, el domini de l’alemany i l’experiència de viure tres anys en un dels països més avançats del món; és evident que la seva qualificació professional a la tornada serà de primer nivell.
Cal que des de les administracions, però sobretot des de la política catalana, fem un exercici d’autocrítica i siguem capaços d’una vegada per totes de fer una aposta per l’FP dual, trobant els necessaris punts d’encontre entre empresa i ensenyament, i pensant només en el futur dels nostres joves, que la necessiten, senzillament, perquè és la necessitat de les nostres empreses. Quan ja existeixen nombroses universitats del nord d’Europa que decideixen les assignatures de graus universitaris en base a les comandes de les empreses, el pas d’integrar la teoria i la pràctica en el món de l’FP resulta urgent; Alemanya, França i Àustria, però també el País Basc amb el seu model d’FP dual en règim d’alternança, són exemples a seguir, sobretot ara, en un moment de creixement de l’economia on no només hem de pretendre créixer sinó que hem de fer-ho de forma qualitativa, amb professionals ben formats i preparats per a la quarta revolució industrial que només entendrà de treballadors excel·lents. Som-hi!